2012.
augusztus
12. 11:53

A magánnyugdíj felét elmulatta a kormány

Simonovts András Nem az a legnagyobb baj, hogy a kormány nem vezette be az egyéni számlát a nyugdíjrendszerben, hanem, hogy folyamatosan olyan lépéseket hoznak, amelyek aláássák a nyugdíjrendszerbe vetett bizalmat – mondta Simonovits András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A nyugdíjszakértő szerint az lenne a legfontosabb, hogy rugalmassá tegyék a rendszert. Aki akar, dolgozzon nyugdíj mellett, de ezt a munkát adóztassák meg, és tegyék lehetővé, a korai nyugdíjba vonulást – magyarázta.

A szakértő elmondta: aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe és felvette a magánnyugdíj pénztáraktól a reálhozamot, annak egyértelműnek kellett lennie, hogy ezentúl nem vezetik tovább a számláját. Simonovits szerint az államhoz került magánnyugdíj vagyon mértéke a GDP tíz százalékát éri el, ennek az egyik felét államadósság csökkentésre fordították, a másik felét viszont "elmulatta" a kormány.

Ez a pénz örökre hiányozni fog a rendszerből, ez egy félévi nyugdíjkiadást jelent – tette hozzá. A nyugdíjszakértő úgy véli, ha a kormány változtatna a rossz gazdaságpolitikáján – például progresszívvé tenné a személyijövedelemadó-rendszert –, akkor azzal a nyugdíjrendszert is könnyebb helyzetbe hozná.

Forrás: atv.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART