2012.
december
02. 16:26

A magyar másnaposbiblia

Címkék:
másnaposság Részegen, egy kocsmapultnál találták ki. A harmadik kiadásra jöttek rá, hogy heti egy berúgásnál több jut az emberekre, és ahogy egyre idősebb az ember, a másnaposság sem úszható meg egy nappal. És kiderül az is, miért fontos, hogy másnaposan türelmet igénylő recepteket válasszunk. Beszélgetés a nagy macskajajkönyv szerzőivel az ajánlott receptekről.

Miben más ez a kötet, mint az előző?

Cserna-Szabó András: Ez a könyv 5 éve jelent meg először, elég nagy siker volt annak idején, kétszer is elfogyott. Egyetértettünk a kiadóval abban, hogy nem érdemes harmadszor is ugyanabban a formában, változatlanul kiadni. Ha valaki szeretne belőle venni, kapjon valami pluszt. Ugye, az előző kiadásokban volt egy hányószacskó. Zacskó most nincs, viszont a képek kb. nyolcvan százaléka új, az egészet újratördeltük, teljesen új a dizájn, Baranyai András vadiúj címlapot tervezett, és kétszázötven helyett háromszázötven oldal a terjedelem.

A képeken kívül került még bele valami új?

Darida Benedek: Igen, ez a plusz száz oldal hét új fejezetet jelent. Az utóbbi években fölmerült súlyos hiányosságokat pótoltuk. Volt, hogy felolvasóestek, főzések után odajött hozzánk egy-egy adott terület szakértője, mondván, hogy egy ilyen könyvből kihagyni Fitzgeraldot vagy Bukowskit teljes képtelenség. És hát ebben igazuk is volt. De ugyanilyen volt a zugivás témaköre, ami sajnálatos módon szintén kimaradt az előző kiadásokból. És új címet is kapott a mű: Jaj a legyőzötteknek helyett Nagy macskajajkönyv lett.

Milyen gyakran vagytok másnaposak?

D.B.: Az előző kiadásban még csak 52 recept volt. Akkor ezt azzal indokoltuk, hogy olyan nagyon súlyos, komoly másnaposságot eredményező berúgások hetente egyszer vannak az átlag magyar polgár esetében. És akkor minden hétre adtunk egy receptet. Na most a visszajelzésekből kiderült többek között az is, hogy a hazai kultúrára a heti egy komoly másnaposságnál több a jellemző. És az az igazság, hogy a kor előrehaladtával magam is ezt tapasztalom. Ahogy telnek az évek, egyre többször lesz másnapos az ember.

A korral nemcsak a másnaposságok gyakorisága nő meg, hanem a hossza is...

Cs-Sz. A.: Egyértelműen több idő kell a regenerálódáshoz egy bizonyos kor fölött. Az én koromban (38 vagyok) sajnos már teljesen normális dolog a kétnapos másnaposság.

D.B.: Meg egy idő után a háromnapos is. Egy ismerősöm mesélte, hogy van olyan, aki három napig másnapos.

És nektek a receptek közül melyik vált be a legjobban?

Cs-Sz. A.: Azért főztük a mostani bemutatóra ezt a korhelylevest, mert ezek a tartalmas, erős-savanyú levesek nagyon sokat javítanak az ember lelkiállapotán, ha komoly a zákányosság. Az erős szépen kiizzaszt, beindítja az anyagcserét, méregtelenít, a savanyút meg valamiért ilyenkor nagyon kívánjuk. Hentesnél látom délelőttönként, ahogy bejön a derék macskajajos, nézi fancsali pofával a csillogó hurkát-kolbászt-oldalast, majd így rendel: két savanyú uborkát, három erős almapaprikát, egy macskapöcsét, és rengeteg mustárral. Meg aztán pici alkohol sem árt ilyenkor. Ezt mindenki másképp hívja, Hašek például "ringlispíl-módszernek", amivel nagyon könnyen át lehet esni a ló túloldalára. Para-Kovács (a téma egyik legjelesebb magyar szakértője) is erre utal, amikor a gyógysörök számát négyben határozza meg, és azt mondja, hogy a negyedik gyógysör már tömény. Hajnóczy Péter író ezt úgy fogalmazta meg: a "fokozatos kijózanodás elve". Szóval a "gyógyalkoholt" semmiképpen nem hagynám ki a képletből.

D.B.: A korhelyleveseknél nem szabad elfelejteni, hogy maga a folyamat, a leves elkészítése milyen jótékony hatással van az ember lelkére. Azért jó korhelylevest főzni, mert ez nagyon kapkodva is legalább három óra. A hatórás pacalcsorbáról már nem is beszélve. Szóval ez a típusú gyógymód ad egy majdnem egész napos elfoglaltságot, amikor hasznosnak érzed magad, meditálsz, végiggondolod a jövőt, dolgozol a családodért, ami jót tesz testnek és szellemnek egyaránt.

Cs-Sz. A.: Egyébként meg ezek a másnaposság-űző savanyú levesek minden olyan nemzet konyhájában megvannak, ahol rendesen isznak az emberek.

Forrás: Origo

A teljes cikk itt olvasható!

Vissza
2012.
november
13. 08:40

Alkoholfogyasztás: Magyarország az európai lista élmezőnyében

Alkoholfogyasztás: Magyarország az európai lista élmezőnyében Az alkoholfogyasztás mennyiségén túl Magyarország az ebből eredő egészségkárosodás és halálozás tekintetében is nagyon rosszul áll.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART