2010.
december
15. 05:59

A magyar nyugdíjasok harmada fenn van a közösségi oldalakon

számítógépeznek Az európai fiatalok 80 százaléka jelen van valamelyik közösségi oldalon – állapította meg legfrissebb statisztikájában az Eurostat. A magyar felhasználók az EU-átlagnál jóval többet emaileznek, csevegnek, és élnek aktív közösségi életet a világhálón, a lakosság internet-hozzáférése viszont jóval alacsonyabb az EU27 összesített adataihoz képest.

Négy évvel ezelőtt még csak az uniós állampolgárok 49 százaléka rendelkezett internet-hozzáféréssel, 2010 első félévére ez az arány 70 százalékra emelkedett – közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala. A kimutatásból kitűnik, ezen belül megduplázódott a szélessávú internetes előfizetések aránya: az összes előfizetés 61 százaléka már gyors internetet biztosít, a négy évvel ezelőtti 30 százalékhoz képest.

Magyarország mindkét mutatót nézve az EU átlag alatt van, igaz, dinamikus fejlődést mutat ezen a téren. A magyar lakosság 60 százaléka fér hozzá az internethez, négy évvel ezelőtt még csak kevesebb, mint a harmada. A magyar előfizetések alig több mint fele szélessávú, míg négy éve még csak az ötöde volt gyors hozzáférés.

Uniós viszonylatban a svédek, a dánok, a hollandok és a luxemburgiak vezetik a listát, a háztartások 85-90 százaléka már hozzáfér a világhálóhoz, és szinte alig fordul elő olyan előfizetés, amely nem biztosít gyors internetet. A lista alján messze elmaradva a többitől, Bulgária szerepel: a bolgár háztartásoknak csak a harmada rendelkezik internet-előfizetéssel.

Az Eurostat vizsgálta az internetezési szokásokat is. Az uniós fiatalok 80 százaléka regisztrált már valamilyen közösségi oldalra. A 24 év alatti magyarok 79 százalékkal követik az EU-átlagot. Meglepő, hogy a lista alján a hollandok szerepelnek. A holland fiataloknak csak az 55 százaléka engedett eddig a világszerte terjedő közösségi internetezési lehetőségek csábításának. A 24 év alatti lengyelek közül viszont szinte majdnem mindenki, a 94 százalékuk van fenn valamilyen közösségi oldalon.

Alapvető tendencia, hogy az újonnan csatlakozott tagországokban az idősebbek jóval nagyobb arányban interneteznek, mint a fejlettebb, nyugat-európai államokban. Meglepőnek számít, hogy az 55 év feletti magyarok 37 százaléka megtalálható valamelyik közösségi oldalon, itt az uniós átlag mindössze 18 százalék.

Forrás: Bruxinfo

Vissza
2009.
november
23. 16:54

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek A Silver Surfer, vagyis az 50 éves vagy annál idősebb internetezők főleg azért szörfölnek a világhálón, hogy ne váljanak életük utolsó szakaszában magányossá. Megdőlni látszik tehát az a korábbi vélemény, miszerint a nyugdíjasokat egyáltalán nem, vagy csak alig érdekli az internet világa.
Tovább
2010.
április
22. 16:01

Agytorna a Nagyi-Neten

Agytorna a Nagyi-Neten Hódít a világháló Erzsébetváros nyugdíjasai között: az önkormányzati programok közül évek óta kitartóan vezeti a népszerűségi listát az ingyenes Nagyi-Net.
Tovább
2009.
november
16. 14:04

Barátságos számítógép

Barátságos számítógép Az Egyesült Királyságban Linux-alapú számítógépekkel bátorítják az időseket az internet tanulásra
Tovább
2009.
december
01. 12:24

Egy mobil, ami olyan egyszerű, mint a vezetékes telefon

Egy mobil, ami olyan egyszerű, mint a vezetékes telefon Egy osztrák telefongyártó Magyarországon is bemutatja azt a modelljét, amit pontosan olyan egyszerű használni, mint egy vezetékes telefont. A készülék ideális megoldás az ötvenen túli generációnak és azoknak, akik most kezdik a mobilozást.
Tovább
2009.
december
15. 16:10

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik'

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik' Már 5 ezer időskorú 'nebuló' végezte el az internethasználat praktikáit bemutató Kattints rá, Nagyi! elnevezésű oktatóprogramot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART