2012.
december
05. 14:40

A magyar pénz története

Címkék:
Mátyás király pénze A magyar pénz ezeréves történetével ismerteti meg az olvasókat a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, mintegy hatszáz színes fényképpel illusztrált kötet, amelyet szerdán mutattak be a Magyar Nemzeti Múzeumban. "A pénz olyan fonal, mely a lehető legjobban illusztrálja a magyar történelmet" - mondta Tóth Csaba régész, numizmatikus, a kötet egyik szerzője a könyvbemutatón.

A könyv lineárisan halad végig a történelmen: a Kárpát-medencei előzményeket is szemléltetve Szent Istvántól kezdve egészen napjainkig, megemlítve a fontosabb reformokat. Emellett olyan részleteket, jellegzetes momentumokat is bemutat keretes írásként, melyeket érdemes megemlíteni, megmagyarázni. Sok tévhit van ugyanis: az aranytallér vagy a Mátyás király arcképével díszített pénz valójában nem létezett.

A három szerző, Pallos Lajos, Tóth Csaba és Torbágyi Melinda a pénz korabeli vásárlóértékét is ismerteti. Az olvasó megtudhatja, hogy mennyibe került Mátyás király fekete serege, vagy hogy 1946-ban mennyit kellett fizetni negyed kiló krumpliért.

"A kiadvány világossá teszi, hogy a pénz a civilizáció, az emberi érintkezés, a közösség létének közreműködő eszköze, amelynek jó oldalát, illetve szépségét is észre kell venni" - mondta Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Forrás: MTI
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART