2012.
november
16. 10:10

A magyar szolgálati nyugdíjak ügyét vizsgálja az EU

Címkék:
tüntetés, táblák Befogadta az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalomnak a volt szolgálati nyugdíjak visszamenőleges megszüntetését kifogásoló panaszát - derült ki a Pénzcentrum szerint Erminia Mazzoni, a bizottság elnökének a szoli.eu honlapon közzétett leveléből. Az Európai Parlament várhatóan 2013 januárjában tárgyalja a volt korhatár alatti nyugdíjasok ügyét.

Az Európai Parlament eljárási szabályzata szerint elfogadható a Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalom által benyújtott petíció - amely a magyarországi szolgálati nyugdíjak 2012. január 1-jétől történő megszüntetését kifogásolja -, az ugyanis az Európai Unió tevékenységi körébe tartozik - tájékoztatta az érdekképviseletet a Pénzcentrum szerint november 5-én kelt levelében Erminia Mazzoni.

Ez azt jelenti, hogy Brüsszel hivatalosan is napirendre vette a szolgálati nyugdíjak ügyét. Ezt erősítette meg a napokban Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Petíciós Bizottságának magyar tagja, aki hivatalos levelében arról is tájékoztatta az egyesületet, hogy a Petíciós Bizottság 2013 januárjában kívánja napirendre venni a számos, hasonló tárgyban beérkezett petíciót.

A volt szolgálati nyugdíjas katonákat, rendőröket, tűzoltókat, polgárvédelmiseket, határőröket, vám,- és pénzügyőröket, börtönőröket képviselő Szolgálat és Becsület országos elnöksége a petíció kivizsgálása okán felveszi a kapcsolatot a magyar társérdekvédelmi szervezetek vezetőivel is.

Az érdekképviselet kezdeményezi, hogy az ügyben érdekelt több mint 42 ezer fő volt szolgálati nyugdíjas érdekeit képviselő néhány országos szervezet fogjon össze a petíció sikeres kivizsgálásának brüsszeli munkájában.

Mindezen kívül az egyesület Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán három ezer perkérelemmel perli a magyar államot a megszüntetett szolgálati nyugdíjak okán, és ebben kéri azt, hogy a nemzetközi bíróság marasztalja el a magyar államot és a perben résztvevő volt szolgálati nyugdíjasokat kárpótolja.

Forrás: Pénzcentrum/hvg.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART