2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

Címkék:
sárga csekk Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.

Csaknem 11,2 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta 2010 utolsó két hónapjában és 2011 eddig eltelt heteiben, derül ki a statisztikai hivatal elemzéséből. A tendenciákat figyelembe véve a foglalkoztatás további csökkenése és a munkanélküliség növekedése várható a következő hónapokban is. Előrejelzések alapján azonban márciustól újra a foglalkoztatás növekedésére lehet számítani.

A foglalkoztatottak száma 28 ezerrel csökkent az előző 3 havi átlaghoz képest, míg a munkanélküliek száma 12 ezerrel nőtt. A foglalkoztatás csökkenése megfelel a szezonalitásnak, az egy évvel korábbihoz képest azonban 26 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Eközben a munkanélküliek száma is növekedett, 18,4 ezerrel az egy évvel korábbihoz képest, így a gazdaságilag aktívak száma mintegy 45 ezerrel nőtt.

Az európai közvélemény változását 1974 óta vizsgáló Eurobarometer idei eredményei alapján – a gazdasági folyamatok eredményeképp – a magyar közvéleménynek csak a fele elégedett az életével, az uniós átlag ennél lényegesen magasabb, 78 százalék. A magyar megkérdezettek 93 százaléka rossznak tartja saját országa helyzetét, szemben a jóval alacsonyabb 70 százalékos EU-átlaggal. A jövőt illetően a 2010 tavaszi hasonló felméréshez képest a magyarok kevésbé bizakodóak: kevesebben gondolják, hogy saját anyagi helyzetük, az ország, az EU és a világ gazdasági helyzete, vagy a foglalkoztatási helyzet jobbra fordulna – foglalta össze Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője a távirati irodának.

A Tárki által végzett kutatás jelentése szerint a magyarok számára a munkanélküliség csökkentése és a gazdasági helyzet javítása a legégetőbb kérdés; a megélhetési problémák szembetűnőek, ezen kívül az áremelkedések, az egészségügy, az államadósság, a bűnözés és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább az állampolgárokat. Uniós csatlakozásunk óta a magyar lakosságnak is felteszik a saját helyzetükkel, országukkal és az EU-val kapcsolatos kérdéseket. A magyarok többségénél továbbra is hiányzik az anyagi biztonság és a hosszú távú tervezés lehetősége, bár az EU-átlagnál nagyobb az optimizmus a globális pénzügyi válság utáni munkaerőpiaci helyzet fellendülésével kapcsolatban.

A saját háztartások anyagi helyzetének megítélése nagyon kedvezőtlen: Magyarországon a megkérdezettek 51 százaléka napról napra él. A lakosság mindössze 30 százaléknak vannak anyagi vonatkozású tervei a következő fél évre, és csak a háztartások 17 százaléka tud egy-két évre előre tervezni. Ezek az adatok az uniós átlaghoz képest rosszabb képet tükröznek, az EU-ban mindhárom csoportba megközelítőleg a háztartások harmada tartozik.

Forrás: Dr.Info

Vissza
2011.
február
01. 14:33

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni Bár az elmúlt évek gazdasági eseményei miatt a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága nőtt, a képessége csökkent. Egyre kevesebb ember és egyre nehezebben tud félretenni. Ugyanakkor ez az év nemcsak a megtakarítási hajlandóság, hanem a megspórolható összegek növekedését is hozhatja – derül ki az Aviva Életbiztosító tavaly év végén készült kutatásából.
Tovább
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2011.
február
07. 07:13

Bajnai, Oszkó: nem kellett volna nyugdíjeinstand

Bajnai, Oszkó: nem kellett volna nyugdíjeinstand Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint hazugság, hogy hamis tényeken alapult a tavalyi költségvetés. A volt miniszterelnök és a volt pénzügyminiszter közleményében azt írja: ha az Orbán-kormány folytatja elődje szigorú és takarékos gazdálkodását, és nem fél bevezetni a most februárra ígért kiadáscsökkentő intézkedéseket, akkor különadók és a magán-nyugdíjpénztári befizetések "einstandolása" nélkül is teljesíthető lett volna a hiánycél.
Tovább
2010.
december
25. 10:46

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly

Bokros Lajos: a társadalom ítélete lehet az igazi ellensúly Az EP-képviselő szerint a kormány gazdaságpolitikája katasztrófába sodorja az országot. Képtelenség a nyugdíjak értékállóságát garantálni, ez a kormányzati ígéret is csak annak bizonyítéka, hogy Orbánék nem tudják, mit csinálnak – állítja Bokros Lajos, az Európai Parlament tagja, volt pénzügyminiszter. Mint mondja, kell foglalkozni az euró bevezetésével, de egyelőre nem érdemes egy újabb, betarthatatlan időpontot kijelölni.
Tovább
2011.
február
06. 10:38

Csaba László: fél disznóból és gyógyvízből nem épül fel Magyarország

Csaba László: fél disznóból és gyógyvízből nem épül fel Magyarország Hiányolja a kormány hosszú távú elképzeléseit a Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában arról beszélt, hogy ma még nem látszik, hogy 2013-tól például mi lesz a nyugdíjakkal, ha valóban csak annyit fordíthatnak nyugellátásra, mint amennyi járulékból befolyik a költségvetésbe. Mert bár az Orbán-kormány tervei szerint a gazdasági növekedés felgyorsítása fogja megoldani ezt a problémát, Csaba László szerint a 2,5-3 százalékos növekedési pályán marad a bővülés, abból nem teremtődik meg a fedezet.
Tovább
2011.
január
18. 22:37

Orbán Viktor: Magyarország meglepetést fog okozni

Orbán Viktor: Magyarország meglepetést fog okozni A miniszterelnök szerint a nyugdíjreform és a válságadók teszik lehetővé, hogy 80-ról 72-73 százalékra csökkenjen a magyar államadósság. Orbán Viktor a Bild német bulvárlapnak úgy fogalmazott, a pénzpiacokra ezért nagy meglepetés vár Magyarország részéről.
Tovább
2011.
február
27. 19:25

Orbán: a nyugdíjrendszer működtetése állami feladat

Orbán: a nyugdíjrendszer működtetése állami feladat A nyugdíjrendszer működtetése az állam feladata, amit nem háríthat át az üzleti szférára - jelentette ki Orbán Viktor vasárnapi Facebook-bejegyzésében, amelyben ezúttal a nyugdíj témakörében válaszol a neki feltett kérdésekre.
Tovább
2011.
február
27. 12:49

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani. Számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között – írja Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, melyben a nyugdíj témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.
Tovább
2011.
február
05. 13:53

Orbán: Nem dughatjuk homokba a fejünket

Orbán: Nem dughatjuk homokba a fejünket Azok a lépések, amiket Magyarország tesz a nyugdíjrendszer reformja, a munkaerőpiac rugalmassá tétele, vagy az adórendszer ügyében, messzemenő intézkedések - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Ugyanitt arról is beszélt, hazánk akkor fogja tudni utolérni a nyugatot, ha mi magyarok többet dolgozunk és kedvezőbb adórendszerünk van, mint a nyugati országoknak. Leszögezte: a jelenlegi helyzet szerint nincs rá esély, hogy Magyarország 2020 előtt csatlakozzon az euróövezethez
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART