2013.
augusztus
09. 15:33

A magyarok negyede nyugdíjas

Címkék:
nyugdíjfolyósító Az első negyedév végén átlépte a kétmilliós létszámot az öregségi nyugdíjasok száma - ami újabb jelzés arra, hogy tovább öregszik a magyar társadalom.

Lassan, de biztosan emelkedik a nyugdíjasok száma - ez derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján a napokban nyilvánosságra hozott friss statisztikai adatokból, amelyet a Napi Gazdaság ismertetett.

Az első negyedéves állománystatisztikai adatok szerint az öregségi nyugdíjasok száma átlépte a kétmilliós lélekszámot, annak ellenére, hogy az előző negyedévhez képest csak "nettó" 5560 fővel nőtt a nyugdíjasok száma, vagyis a nyugdíjrendszerbe belépők száma ennyivel haladta meg az elhunytak számát. A számok mögé nézve ennél is érdekesebb folyamatok zajlanak - a növekmény kizárólag a Fidesz újításának - vagyis a "Nők 40" programnak - a következménye.

Mint az közismert 2010 után az Orbán-kormány jelentősen átalakított a nyugdíjrendszert megszüntetve a rokkantak nyugdíjellátását - ők azóta rehabilitációs járadékot kapnak, jelentősen szigorították a fegyveres testületek szolgálati nyugdíjait, viszont megnyitotta a nyugdíjazás lehetőségét azon nők számára akik a gyereknevelés éveivel együtt 40 év szolgálati időt szereztek - így ők már a 62 éves korhatár előtt is elmehetnek nyugdíjba. A lehetőséggel egyre többen élnek, s az első negyedben épp ők növelték a nyugdíjasok egyre népesebb táborát.

Bár a kétmilliós létszámot csak most érte el az öregségi nyugdíjak száma, a tényleges nyugdíjasok száma ennél lényegesen magasabb: az ONYF adatai szerint 2,8 milliónyi ellátást folyósítanak, amiből 2,2 minősül nyugdíjnak. A becslések szerint ez a 2,2 milliós nyugdíjadat hosszabb ideig fennmarad, 2029-re éri el a 2,3 milliót a nyugdíjak száma a 2,5 milliós számot pedig 2039-ben lépheti át a társadalombiztosítási rendszer. A gond a népességfogyás, vagyis a csökkenő gyerekszám, ugyanis a nyugdíjasok aránya a jelenlegi 23 százalékról, 2039-re 28 százalékra emelkedik.

A rokkantsági ellátások száma kismértékben csökkent, ám ezen juttatások száma még mindig meghaladja a 440 ezer főt, érdemi rehabilitációs programok nem indultak, és a rokkantak többsége is egyre közelebb kerül a nyugdíjkorhatárhoz.

A rokkantrendszerből kiöregedők automatikusan átkerülnek az öregségi nyugdíjrendszerbe, így immár teljes jogú nyugdíjat élveznek - ám ez a folyamat lassú, bár következő években gyorsulni fog, ahogy egyre többen érik el a jelenlegi 62 éves nyugdíjkorhatárt. A folyamatot egy újabb korhatáremelés lassíthatná - írja a lap.

Forrás: Profession.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART