2012.
június
12. 15:13

A magyarok nem kérnek a nyugdíjkorhatár emeléséből

Címkék:
Aegon logo Egyre több munkavállaló kezdi elfogadni, hogy a nyugdíjba vonulás folyamata inkább szakaszos, fokozatos lesz – derül ki az Aegon legújabb felméréséből.

A holland biztosító több mint 9000 munkavállalót kérdezett meg Európában és az Egyesült Államokban nyugdíjterveiket, várakozásaikat illetően. A válaszadók több mint 60%-a arra számít, hogy nyugdíjba vonulás után is kénytelen lesz részmunkaidőben munkát vállalni.

Mindössze a megkérdezettek 18%-a tervezi úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után azonnal, minden átmenet nélkül vissza is vonul a munkaerőpiacról.

A Transamerica Center for Retirement Studies és a Cicero Consulting közösen készített felméréséből az is kiderült, hogy a válaszadók közel fele úgy véli, nem kellene a nyugdíjkorhatárt módosítani, annak ellenére, hogy az emelkedő élettartam jelentős terheket ró a nyugdíjrendszerekre.

Magyarországon (65%) és Lengyelországban (61%) támogatták leginkább a munkavállalók a jelenlegi nyugdíjkorhatár változatlanságát, míg Hollandiában (34%) és az Egyesült Királyságban (35%) a többség egyetért a korhatáremelés szükségességével.

Az Aegon az eredményekhez hozzátette: a megkérdezett dolgozók mindössze 17%-a gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kellene kötni.

A felmérésben résztvevők 42%-a – elsősorban a magyar és brit munkavállalók – azt mondta, hogy vegyes intézkedéseket inkább preferál, ahol a járandóságokat valamelyest csökkentenék, míg az adókat növelnék.

A válaszadók 78%-a szerin a nemzeti kormányoknak kellene továbbra is finanszírozniuk a nyugellátást.

A felmérésből az is kiderült, hogy a német, holland, brit és amerikai munkavállalók kellően felkészültnek érzik magukat a nyugdíjas évekre. Mivel a hagyományos, minden átmenet nélkül történő nyugdíjba vonulás úgy fest, a végét járja, az Aegon szerint ez egy sor újabb lehetőséget jelent a piac számára is, ahol az idős vállalkozók az üzleti utakat összekapcsolják szabadidős tevékenységekkel is.

A felmérésben Franciaország, Németország, Magyarország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Svédország, az Egyesült Királyság és az USA vett részt. A megkérdezett személyek 90%-a aktív munkavállaló, 10%-a nyugdíjas volt.

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
2012.
június
09. 11:39

A nyugdíjak terén is távolodunk Európától

A nyugdíjak terén is távolodunk Európától Az MSZP számára a nyugdíjasok élettapasztalata érték, amely tiszteletet és megbecsülést érdemel. Az Orbán-kormány ezzel szemben bebizonyította, hogy egyszerű költségvetési tételként kezeli a nyugdíjasokat. Míg az MSZP kormányzása idején az átlagos magyar nyugdíj meghaladta a környező országok átlagát, mára a magyar ellátás a cseh, a szlovén, a szlovák és a lengyel szint alá esett, és alig haladja meg a horvát nyugdíjasok havi járandóságát.
Tovább
2012.
június
08. 12:12

Mi lesz a hatása a nyugdíjszigornak és a korhatáremelésnek?

Mi lesz a hatása a nyugdíjszigornak és a korhatáremelésnek? Az eddigi intézkedések alapján a GDP-arányos nyugdíjkiadások aránya 2026-ig mintegy 2,5 százalékponttal csökken, negyed részben az ellátotti létszámot érintő szigorítások, háromnegyed részben pedig az új, inflációs indexálási szabályoknak köszönhetően − olvasható Fehér Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető elemzője Napi Gazdaságban megjelent elemzéséből.
Tovább
2012.
június
12. 09:05

Sürgősen emelni kellene a nyugdíjkorhatárt

Sürgősen emelni kellene a nyugdíjkorhatárt A születéskor várható élettartam növekedése miatt "sürgető szükség" van arra, hogy a kormányok fokozatosan emeljék a nyugdíjkorhatárt, és a rendszer fenntarthatósága érdekében szélesítsék az öngondoskodás körét - olvasható a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezetének (OECD) jelentésében.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART