2012.
június
20. 16:25

A magyarok nem készülnek a nyugdíjra

malacnyugdíj A második nyugdíjpillér eltűnése után egyre erősebben foglalkoztatják a hazai lakosságot a nyugdíjas évek finanszírozásával kapcsolatos kérdések, és bár nő azok aránya, akik nyugdíjcélú megtakarításokat terveznek, a magyarokra még nem jellemző az előtakarékoskodás - állapítja meg az a nemzetközi kutatás, amelyet kilenc országban végeztek el az AEGON csoport megbízásából.

Az AEGON által kifejlesztett, nyugdíjra való felkészültséget mérő index értéke a kilenc vizsgált országból Magyarországon a legalacsonyabb, 4,8 pont.

Az AEGON Magyarország közleménye szerint a lengyelek után a magyarok látják a legsötétebben a helyzetet. A megkérdezettek 83 százaléka vélekedik úgy Magyarországon, hogy az állami nyugdíj veszíteni fog értékéből, 78 százalékuk pedig úgy látja, tovább kell dolgoznia, hogy elérje a nyugdíjkorhatárt. Ezzel együtt a magyarok elutasítóak a nyugdíjkorhatár emelésével szemben, 68 százalékuk nem tart elfogadhatónak újabb, ilyen jellegű lépést.

A pesszimizmus a nyugdíj vásárlóértékével kapcsolatos várakozásokban is megmutatkozik. A magyar lakosság jelentős hányadának vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy a majdani nyugdíja elegendő lesz-e a mindennapi megélhetésre. Különösen pesszimisták a nők és a középkorúak, akik nem bíznak abban, hogy a gazdaság talpra áll, mielőtt eljön a nyugdíjba vonulásuk ideje.

A borús várakozások ellenére a hazai lakosság egyelőre kevés konkrét lépést tett a helyzet megváltoztatása érdekében. A kutatás szerint a megkérdezettek 37 százalékának nincs, vagy igen kismértékű a saját nyugdíjcélú megtakarítása, holott az összes ország átlagát tekintve ez a réteg csak 23 százalékot képvisel.

Nagyon jól felkészültnek a megtakarítások szempontjából a magyarok 1,5 százaléka vallja magát, szemben a németek 14, vagy az amerikaiak 11,5 százalékával.
A felelősség kérdésében szintén rosszul állnak a magyarok, több mint 18 százalékuk egyáltalán nem, vagy inkább nem érzi magát felelősnek a nyugdíjas éveiben keletkező jövedelméért.

A kutatás szerint ugyanakkor biztató, hogy bár egyelőre a magyarok kis része képes érdemben kifejezetten a nyugdíjas éveire megtakarítani, 44 százalékuk tervezi, hogy elkezd félretenni. Különösen erős ez a csoport a 45 év felettiek és a nők körében.
A felmérést az AEGON megbízásából készítették kilenc országban - az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Spanyolországban, Svédországban és az USA-ban - több mint 9000 aktív, illetve már nyugdíjas megkérdezésével. A kutatás személyes interjúkkal készült 2012 januárjában és februárjában.

Forrás: MTI/kalkulator.hu

Vissza
2012.
április
19. 08:10

A magyarok 58 százaléka nem takarékoskodik nyugdíjas korára

A magyarok 58 százaléka nem takarékoskodik nyugdíjas korára A magyarok többsége tudatában van annak, hogy nem számíthat annyi nyugdíjra, amennyit szeretne, 58 százalék mégsem rendelkezik semmilyen saját nyugdíj-előtakarékossági megoldással; a megtakarítások nagy részét biztosításokban, önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják, a befektetési alapokkal szemben félelem tapasztalható, s nehezen elérhető elvárások kapcsolódnak hozzá - derül ki a Raiffeisen Capital Management (RCM) megbízásából a GfK Hungária által készített tanulmányból.
Tovább
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART