2011.
július
13. 18:10

A magyarok nem tudják kivédeni a frankerősödést

Címkék:
svájci frank A magyar háztartások csupán 17,5 százaléka képes megtakarítani, emiatt nehezen tudják kivédeni a negatív külső körülményeket, mint például a mostani frankerősödést.

Kevés háztartás bízik abban, hogy a közeljövőben tartalékai jelentősen gyarapodni tudnak, aki pedig képes félretenni, inkább a kevésbé kockázatos, rövidtávú banki befektetési lehetőségeket keresi a kockázatosabbnak tartott értékpapírokkal szemben - állapította meg a Raiffeisen Bank és a GFK közös felmérésében. A válaszadók szerint a gazdasági körülmények nem különösebben kedveztek a komolyabb megtakarítások képzéséhez.

A jövőre vonatkozóan sem festettek optimista képet a válaszadók: az alacsony megtakarítási arány mellett csupán hatoduk bízik abban, hogy félretett vagyona a következő hónapban gyarapodni fog, közel kétharmaduk nem számít sem jövedelmének, sem megtakarítási képességének változására.

Érdekes fejleményként értékeli a vizsgálat azt, hogy nagyon kevesen tartják már nem banki típusú befektetési termékekben vagyonukat, mindössze a válaszadók 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy készpénzben vagy más nem banki termékben (például nemesfém, műtárgy) vannak megtakarításai.

A 2011-től érvényes adóváltozásokkal kapcsolatban keletkező többlet-jövedelmet a megkérdezettek több mint fele (55 százaléka) a havi fix kiadások finanszírozására (hiteltörlesztés, rezsiköltségek, áremelkedések kompenzációja) fordítja, 10 százalékuk teljes egészében félreteszi, 17 százalékuk azonban saját célra költi, és olyan termékeket vagy szolgáltatásokat vásárol, melyet korábban nem engedhetett meg magának.

Pozitív elemként értékelhető, hogy jelentősen, közel 10 százalékponttal nőtt azok aránya, akik már meglévő megtakarításaikat első helyen a váratlan kiadások törlesztésére képzik, a nyugdíjas évekre való takarékoskodás viszont jelenleg - a gyerekek jövőjének biztosítása után - csak a harmadik a megtakarítással rendelkezők prioritási listáján, legkevésbé pedig a műszaki cikkek vásárlására gyűjtenek a felmérésben résztvevők.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART