2013.
február
14. 11:19

A menekülési utat keresik a nyugdíjalapok

Címkék:
bank A nagyobb intézményi befektetők folytatták 2012-ben a korábban megkezdett portfólió átrendezést, az alacsony kamatkörnyezetben a globális stratégiák, valamint az alternatív eszközosztályok voltak keresettek. Csak utóbbi eszközosztályba 12 milliárd dollár érkezett világszerte, ami 70%-kal magasabb mint 2010-ben. A Towers Watson szakértője szerint alapvető változásra nem kell számítani 2013-ban, az intézményi befektetőkön nyomás van, a hozamvadászat miatt el kell mozdulniuk a kockázatosabb eszközök felé. Ráadásul a régiós befektetések helyett egyre inkább globálisan kell gondolkozniuk - írja a Pensions & Investments.

Az alacsony jegybanki kamatkörnyezetben a nagyobb intézményi befektetők (biztosítók, nyugdíjpénztárak) igyekeznek az alternatív eszközosztályok felé fordulni, a Towers Watson tanácsadó cég legújabb felmérése szerint csak tavaly világszerte 12 milliárd dollárnyi pénzt helyeztek el alternatív stratégiákban az intézményi befektetők, ami 70%-kal magasabb, mint 2010-ben.

Hasonlóan magas tőkebeáramlásra volt példa a "smart beta" elnevezésű stratégiánál, amely alapvetően kötvényekbe, nyersanyagokba és részvényekbe fektet be, és célja, hogy adott piacot minél jobban lekövesse. A legfőbb előnye ennek a stratégiának, hogy számos eszközosztály teljesítményéből lehet részesedni, miközben a passzív vagyonkezelés miatt a befektetők számára a költségek is kisebbek. Csak ebbe a stratégiába 5 milliárd dollár érkezett 2012-ben.

Zainul Ali, a Towers Watson amerikai kutatási vezetője szerint, ha egy stratégia képes nagyobb változatosságot és likviditás nyújtani az alternatív eszközosztályban, akkor az a hatékony portfólió elmélet oldaláról nézve nagyon vonzó az intézményi befektetők, például a nyugdíjalapok számára. Nem véletlen, hogy 2012-ben is nagy népszerűségnek örvendtek a hedge fundok a befektetők körében. Külön érdemes kiemelni a szakember szerint az infrastruktúra befektetéseket, ahova háromszor akkora tőke érkezett tavaly, mint 2011-ben.

Az infrastruktúra esetében további felívelésre van kilátás, a kormányok ugyanis egyre inkább privát befektetőket keresnek az infrastruktúra beruházásaikhoz. A nyugdíjalapok számára ez egy jó természetes fedezetségi lehetőség, az ilyen beruházások ugyanis viszonylag jól tervezhetők előre, stabil cash-flow termelő képességűek.

Abszolút nagyságát tekintve a tavalyi évben is a legtöbb pénz a hagyományos eszközosztályokba (kötvények, részvények) érkezett, a nagyobb befektetők viszont érezhetően folytatták a földrajzi diverzifikációt, komoly pénz került a globális részvény és kötvény mandátumokba. Éves szinten a növekedés kiemelkedő volt, csak a globális kötvény mandátumok esetében a kihelyezett összeg a duplájára emelkedett 2011-hez képest.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART