2013.
június
25. 17:18

A mesterséges hasnyálmirigy lehet a cukorbetegek megmentője

Címkék:
vércukormérés Nagy lépést tett a mesterséges hasnyálmirigy felé egy amerikai orvoscsoport, amelynek intelligens inzulinadagolója megakadályozza a cukorbetegek váratlan éjszakai rosszullétét.

A mesterséges hasnyálmirigynek nevezett műszer inzulinpumpáját úgy lehet programozni, hogy automatikusan elzáródjon, amikor a vércukor szintje túl alacsonyra süllyed. Ezzel sikeresen lerövidíti a cukorbetegek esetleges éjszakai vércukorhiányos, azaz hipoglikémiás időszakát - idézi a Marketwired portál a New England Journal of Medicine orvosi folyóiratban megjelent tanulmányt.

A mesterséges hasnyálmirigy része az inzulinpumpán és a szoftveren kívül egy érzékelő, amely folyamatosan méri a vércukorszintet, és két órára leállítja az inzulinellátást, amint a szint elér egy előre meghatározott küszöböt.

A három hónapos kutatásban 247 cukorbeteget vizsgáltak, egy részük a vércukorküszöb alapján kikapcsolásra programozott szenzoros műszert kapta, a másik csoport csak a szenzoros inzulinadagolót.

A kutatás eredményei szerint az új módszer 32 százalékkal csökkentette az éjszakai hipoglikémia bekövetkeztét, és 38 százalékkal annak súlyosságát, ha mégis megtörtént.

A cukorbetegség a glükóz (vércukor) feldolgozási zavara, amelyet a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya okoz. Az éjszakai hipoglikémia az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők és családtagjaik nagy aggodalma. A hirtelen leeső vércukor eszméletvesztést, rohamokat, sőt halált is okozhat.

"Az új technológia kulcsfontosságú lépés a teljesen automatizált mesterséges hasnyálmirigy felé. A fejlesztésnek nincs vége: módosítani fogjuk az inzulin és esetleg más hormonok adagolóját, hogy folyamatosan szinten tartsa a vércukrot, még étkezés és sport közben is, ami ma igen nagy feladat" - magyarázta Rich Bergenstal, a minnesotai Nemzetközi Diabétesz Központ igazgatója, a kutatás vezetője.

Bár a pumpa automatikusan kapcsol ki a küszöb elérésekor, kézzel újra lehet indítani, ha a cukorbeteg felébred, és úgy dönt, inkább iszik egy pohár gyümölcslevet, hogy megemelje a vércukrát, és nem várja meg, míg visszaáll a normális szint. Ha nem ébredne fel, a vércukor a kétórás periódus végén éri el a beállított mértéket.

A vércukorküszöb alapján programozott kapcsolóval ellátott MiniMed 530 G nevű műszert jelenleg az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) engedélyezési eljárása alatt áll.
(http://www.marketwire.com/press-release/major-advance-toward-artificial-pancreas-smart-device-that-reduces-low-blood-glucose-1804713.htm)

Forrás: MTI

 

Vissza
2011.
július
28. 18:18

Vércukormérés 8+1 lépésben

Vércukormérés 8+1 lépésben A cukorbetegség diagnosztizálásával a vércukormérő mindennapi társunkká válik. Nem csak azért, mert a kezelőorvos így utasított bennünket, hanem azért is, mert mostantól sokkal jobban oda kell figyelnünk magunkra, a betegségünkre, ennek pedig nincs hatékonyabb eszköze a rendszeres otthoni vércukor-ellenőrzésnél.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART