2011.
április
19. 22:24

A miniszterelnöktől kérnének ígérvényt a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek

Címkék:
Orbán Viktor portré A korkedvezményes nyugdíj megtartását és kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályamodell kialakítását kérte a fegyveres és rendvédelmi dolgozók demonstrációs bizottsága az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén.

A szolgálati nyugdíj az utolsó vívmány, amelyet sikerült megtartani, a rendvédelmi és fegyveres dolgozók ennek tudatában vállalták a munkát, ezt egyoldalúan senki nem módosíthatja - jelentette ki a demonstrációs bizottság vezetője. Kónya Péter azt mondta: a szolgálati törvény 1996-os elfogadása óta folyamatosan szűkítették jogaikat és csorbították juttatásaikat. Az illetménytáblát többször befagyasztották, mint ahányszor emelkedtek az illetmények, ennek kompenzálására kiszámíthatatlan pótlékokat vezettek be.

A bizottsági ülésen a demonstrációs bizottság tagjai - rendőröket, a katonákat, a polgárivédelmiseket, a vám- és pénzügyőröket, a börtönőröket és a tűzoltókat képviselő szakszervezeti vezetők is - egyhangúlag kijelentették: ragaszkodnak szerzett jogaikhoz.
A rendőrségi szakszervezetek képviseletében felszólaló Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára azt kérte: a kormányzat képviseletében eljárók vagy személyesen Orbán Viktor miniszterelnök vállaljon írásos garanciát, hogy nem szavaz meg olyan egyéni képviselői indítványokat, illetve nem terjeszt be olyan módosító javaslatokat sem, amelyek a jelenleg hatályos jogszabályok módosítását jelentenék. Ha ilyen javaslat mégis megfogalmazódik, akkor ettől a munkavállalói érdekképviseletek vétója esetén elállnak, illetve azt nem szavazzák meg. Ígérvényt kérnek arra is, hogy a kormány már idén megkezdi az EU-s bérfelzárkóztatást a fegyveres és rendvédelmi területen dolgozók körében.


Kocsis Máté, a rendészeti bizottság fideszes elnöke azt mondta: nem a szerzett jogok egyoldalú elvonásáról van szó, hanem a kedvezmények rendszerének átalakításáról, amihez a Belügyminisztérium várja a szakszervezetek véleményét. A kormánypárti politikus felhívta figyelmet arra: a jelenlegi rendszer sem gazdasági, sem morális értelemben nem tartható. Úgy fogalmazott: senki nem azt kéri, hogy a tűzoltók még 65 éves korukban is életeket mentsenek, de a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szakmai tapasztalatai idősebb korban is hasznosak. A bizottság elnöke közölte: a testület nem avatkozhat a kormány tárgyalási folyamatába, egyelőre nincs konkrét javaslat, amelyről döntenie kellene, de szeretné elősegíteni a megállapodást.


A hosszúra nyúlt ülésen a demonstrációs bizottság vezetője elmondta azt is: már nem igaz, hogy 25 év szolgálat után elmehetnek nyugdíjba. Jelenleg az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest öt év a kedvezmény, csak betegség és átszervezés esetén lehet kivétel. Kónya Péter közölte: nem kaptak választ arra, hogy a kormány mivel kívánná ellentételezni a korkedvezményes nyugdíj elvonását, korábban a belügyminiszterrel folytatott tárgyaláson is az derült ki, hogy erre nincs pénz.


Kónya Péter az kérte: hozzon olyan állásfoglalást a rendészeti bizottság, miszerint támogatja, hogy a jelenlegi állomány szerzett jogait ne csorbítsák, de erről a testület nem szavazott. Harangozó Tamás szocialista képviselő, a bizottság tagja arra tett javaslatot: a testület kérje fel a kormányt, hogy kezdjen érdemi konzultációt az ügyben a szakszervezetekkel, ezt 4 igen és 11 tartózkodás mellett nem fogadták el.

Forrás: Webrádió.hu

Vissza
2011.
április
11. 09:57

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek Demonstrációsorozatot szervezett az egész hétre a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDSZ)a szolgálati nyugdíj megtartása és a fizetések emelése érdekében. Az akció nem valami ellen irányul – hangsúlyozta korábban Kónya Péter, a szövetség elnöke –, hanem azt a hivatásuk védelme érdekében kezdeményezik.
Tovább
2011.
április
16. 07:17

Munkájukért, nyugdíjukért demonstrálnak

Munkájukért, nyugdíjukért demonstrálnak Ma tartják közös, 24 órás megmozdulásukat a fegyveres és rendvédelmi dolgozók. A szervezők tízezernél is több tüntetőt várnak. A hétfő óta tartó demonstráció-sorozatnak ezzel akár vége is lehetne, ha a szakszervezeteknek sikerülne megegyezni a kormánnyal. Ennek esélye azonban szinte a nullával egyenlő, eddig a demonstrációs bizottság összes tárgyalási kezdeményezését visszautasította a kabinet.
Tovább
2011.
április
05. 15:01

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás A keddre összehívott rendkívüli ülésen sem sikerült megállapodnia a rendvédelmi szakszervezeteknek a Belügyminisztériummal (BM) a nyugdíjról, illetve az életpályamodellről. Az áprilisi demonstráció megtartásának esélye így tovább nőtt.
Tovább
2011.
március
24. 04:28

Szerzett jogról vitáznak

Szerzett jogról vitáznak Március végére kellene előállnia javaslataival a kormány megbízásából felállt munkacsoportnak, amelyik a korkedvezményes nyugdíjrendszer felszámolását, az abban keletkezett jogosultságok rendezését hivatott előkészíteni.
Tovább
2011.
április
15. 18:52

Tűzoltók: megdolgoztunk a korkedvezményes nyugdíjért

Tűzoltók: megdolgoztunk a korkedvezményes nyugdíjért A tűzoltók heti 48 órás munkaidejükkel megdolgoznak a korkedvezményes nyugdíjukért, így azt elvenni jogsértő - hangoztatta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke pénteken a Parlament előtti Kossuth téren tartott figyelemfelkeltő demonstráción, amelyen mintegy háromszáz tűzoltó vett részt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART