2012.
november
10. 15:48

A minisztérium szerint bevált a rehabilitációs kártya

Címkék:
rehabilitáció Több mint 6400 megváltozott munkaképességű ember él az év elején bevezetett rehabilitációs kártya kedvezményeivel, és 3800 munkaadó veszi igénybe országosan a járulékkedvezményeket - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkársága.

A rehabilitációs kártya segíti a munkavállalókat, hogy elhelyezkedhessenek a nyílt munkaerőpiacon, míg a munkaadókat ösztönzi a megváltozott munkaképességűek és fogyatékossággal élők foglalkoztatására. A munkaadók a kártyával foglalkoztatottak után havonta több mint 130 millió forint kedvezményt vehetnek igénybe - olvasható a tárca közleményében.

A felülvizsgálati rendszer átalakításakor ötezren eleve nem kértek felülvizsgálatot, vagy nem is jelentkeztek abból a 195 ezerből, akiket a rokkantsági nyugdíjrendszer változása erre kötelezett, és tovább csökkent a rokkantsági vizsgálatra újonnan jelentkezők száma is.

A felülvizsgálatok első féléves adatai szerint a vizsgálatra kötelezettek csaknem 60 százaléka nem volt rehabilitálható, így ők továbbra is rokkantsági ellátásban részesülnek. A vizsgálatra kötelezettek több mint 28 százaléka rehabilitációs ellátásban részesül, így a rehabilitációt követően visszatérhet a munkába.

A rokkantnyugdíj-rendszer átalakítása előtt Magyarországon több mint 900 ezer ember kapott valamilyen jogcímen rokkantsági ellátást - írták.

MSZP: Soltész Miklós hazudik a fogyatékos és rokkant emberekkel kapcsolatban

Az MSZP szerint Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hazudik, amikor a fogyatékos és rokkant emberek ezreit csalóknak és élősködőknek állítja be, a kormány pedig hamis statisztikai adatokat közöl.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében az államtitkár csütörtökön, Miskolcon elhangzott szavaira reagált. Soltész Miklós a borsodi megyeszékhelyen azt mondta, míg a szomszédos országokban a társadalom 2-3 százaléka minősül rokkantnak, Magyarországon arányuk eléri a 7-8 százalékot.

A szocialista politikus ezzel szemben azt írta: nem igaz, hogy 7-800 ezer rokkant lenne Magyarországon, az országos Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság januári adatai szerint 305 ezer ember volt korhatár alatti rokkant, a korbetöltött rokkantak száma pedig 396 ezer.

Korózs Lajos szerint a Fidesz az "álhírekkel" a pénzelvonásokról akarja elterelni figyelmet, mivel a napokban mintegy egymilliárd forintot vontak el megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásából.

Az államtitkár Miskolcon arról is beszélt, hogy a rokkantak magas száma azért alakulhatott ki, mert a szocialista kormányok a foglalkoztatási kríziseket a "rokkantosítás" kiterjesztésével próbálták kezelni.

Forrás: MTI
 

Vissza
2012.
január
25. 19:53

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet!

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet! AZ Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye: Azzal, hogy a 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjas megérte 2012. január 1-jét, és nyugdíjasból a legjobb esetben rokkantsági ellátottá vált, egyúttal kikerült az ugyanaznap Alkotmányból Alaptörvénnyé változott legmagasabb szintű jogszabályunk nyugdíjasokra vonatkozó védelme alól is.
Tovább
2012.
október
12. 16:27

A rokkant- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik a visszamenőleges emelés

A rokkant- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik a visszamenőleges emelés Nem csak a nyugdíjakra, hanem egyebek mellett a rokkantsági- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik az 1,6 százalékos visszamenőleges emelés; az érintettek novemberben átlagosan 14 ezer forintot kapnak a nyugdíjak, illetve az egyéb ellátások mellett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára.
Tovább
2012.
május
25. 15:22

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban A rokkantak és az elesett emberek jogaiért tüntettek civil szervezetek és magánszemélyek a Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására pénteken a fővárosban a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART