2011.
február
08. 20:41

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona

moody's Nem tervez változtatni a Moody's hitelminősítő a magyar állampapírok besorolásán azután sem, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagok döntő többsége visszalépett az állami rendszerbe.

A Bloomberg szerint a Moody's hitelminősítő intézet egyik elemzője azt közölte kedden Budapesten, hogy a magyar költségvetés fenntarthatósága miatti aggodalmak súlyosbodnak 2012-ben és utána. Emiatt a hitelminősítő nem módosítja a magyar állampapírok besorolását

A Moody's december elején rontotta le - a többi nagy minősítővel együtt - a bóvlinál mindössze eggyel jobb kategóriába a magyar besorolást. Ráadásul negatív kilátást hagyott, ami azt jelenti, hogy valószínűbb a további leminősítés.

A hitelminősítő szerint az egyszeri tételek nem teszik hosszú távon fenntarthatóvá a magyar költségvetést, ezért a nyugdíjpénztári vagyon állami kézbe kerülése nem oldja meg a magyar hiányt. Ugyanakkor Dietmar Hornung, a Moody's elemzője azt mondta, hogy a negatív kilátás középtávra szól, "nincs küszöbön álló nyomás".

A magánnyugdíjpénztár-tagok vagyona többletet fog eredményezni idén az államháztartásban, ez viszont ahhoz vezethet, hogy még nehezebben tudják majd megítélni a kiadáscsökkentést a honatyák - mondta Hornung.

A Nemzetközi Valutaalap február 3-i jelentése szerint a GDP 5,7 százaléka lehet a költségvetési többlet, ugyanakkor a visszalépők vagyona nélkül 5,1 százalékra hízna a hiány a tavalyi 3,8 százalék után. Ennek alapján Hornung azt mondta, hogy a strukturális deficit nem fenntartható.

Forrás: origo.hu

Vissza
2010.
november
26. 09:34

Nyugdíjtörvény: nagy ellenállás

Nyugdíjtörvény: nagy ellenállás Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP és a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség is a kormány nyugdíjintézkedései miatt. Szerintük a törvénycsomag „zsarolja” a magán-nyugdíjpénztári tagokat, illetve sérti cselekvési szabadságukat és a tulajdonhoz való jogot.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
2011.
február
05. 13:53

Orbán: Nem dughatjuk homokba a fejünket

Orbán: Nem dughatjuk homokba a fejünket Azok a lépések, amiket Magyarország tesz a nyugdíjrendszer reformja, a munkaerőpiac rugalmassá tétele, vagy az adórendszer ügyében, messzemenő intézkedések - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Ugyanitt arról is beszélt, hazánk akkor fogja tudni utolérni a nyugatot, ha mi magyarok többet dolgozunk és kedvezőbb adórendszerünk van, mint a nyugati országoknak. Leszögezte: a jelenlegi helyzet szerint nincs rá esély, hogy Magyarország 2020 előtt csatlakozzon az euróövezethez
Tovább
2010.
december
22. 18:31

Senki nem tudja, mennyit kapnak az államtól a magánpénztárban maradók

Senki nem tudja, mennyit kapnak az államtól a magánpénztárban maradók Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója szerint racionális döntés az állami rendszerbe való visszalépés. Mészáros József főigazgató nem tudta megmondani, mennyi lesz az állami nyugdíja annak, aki magánpénztári tag marad.
Tovább
2010.
december
17. 09:05

Százmilliárdokkal kell kurtítani a nyugdíjakat

Százmilliárdokkal kell kurtítani a nyugdíjakat Az időskori ellátások lefaragása nélkül nem kerülhet egyensúlyba a nyugdíjalap. Több százmilliárd forinttal kell csökkenteni az éves nyugdíjkiadásokat 2012-től ahhoz, hogy valóra válhassanak azok a célkitűzések, amelyek a szerdán elfogadott, a nyugdíjreformról szóló kormányhatározatban szerepelnek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART