2011.
március
25. 17:52

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél

nemzetbiztonsági logó A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint a korai nyugdíjba vonulás helyett az aktív, munkával eltöltött éveket kell díjazni a rendészeti dolgozóknál, akik esetében összességében 30 százalékos bérfejlesztésre lenne szükség. Felkai László erről pénteken, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen beszélt.

"Garanciát senki nem vállalhat érte, de szeretnénk, hogy általában a rendészeti szervek a mostani állapothoz képest - és nem személyre lebontva, hanem általánosságban (...) - egy 30 százalékos bérfejlesztésben részesülnének" - mondta a közigazgatási államtitkár, hangsúlyozva, hogy a hivatásos állományok esetében az "aktív éveket", vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott elképzelés.

Felkai László a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat elmúlt 15 évéről elmondta, hogy ez a titkosszolgálat jött létre legutoljára, és ennek önállósága létjogosultságát kérdőjelezik meg a legkevesebben. Szerinte az NBSZ létrehozása "racionális szükségszerűség" volt.

Az összességében nagyjából kétezer embert foglalkoztató szervezet éves költségvetéséről, amely mintegy 15,5 milliárd forint, azt mondta: az összeg ugyan soknak is tűnhet, mégis "ez a pénz a szakszolgálat feladatához képest, és ahhoz képest, amit a társadalom elvár tőle, kevés". Az államtitkár hangsúlyozta, hogy megfelelő információk nélkül a társadalomnak kevés esélye van arra, hogy a bűnözői körökkel felvegye a harcot, ezért a szakszolgálat technikai fejlesztése alapvető prioritás, amelyhez a fedezetet biztosítani kell.

Boda József, az NBSZ főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy nagy kihívás elé állította a szolgálatot az információs technológia robbanásszerű fejlődése, s "ebből adódóan a szolgáltatások színvonalának megtartása". Értékelése szerint az NBSZ képes volt a folyamatos megújulásra és a "technikai változások arányos követésére".

Finszter Géza, aki a kilencvenes évek elején rövid ideig irányította az akkor még nem önálló szolgálatot, elmondta, hogy az NBSZ társadalmi rendeltetése a nemzetbiztonság, a közbiztonság és jogend védelme, és ez a készülő új alkotmányban is szerepel. Hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági védelem annál hatékonyabb, minél korábban felismeri a legtávolabbi kockázatokat is, és ebben az esetben "elég a politikai eszközöket igénybe venni a szuverenitás megvédésében".

Az NBSZ honlapján a szakszolgálat 15 éves történetéről az olvasható, hogy a kétharmados kormányzati többséget eredményező 1994-es parlamenti választás után másfél évvel, 1995. december 19-én fogadta el az Országgyűlés a nemzetbiztonsági szolgálatokról.

Forrás: ma.hu

Vissza
2011.
március
22. 21:35

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
március
12. 09:18

Kik kaphatnak valamilyen speciális nyugdíjkedvezményt?

Kik kaphatnak valamilyen speciális nyugdíjkedvezményt? A magyar nyugdíjrendszer több speciális kedvezményt is tartalmaz: egy részük különböző foglalkozásokhoz köthető, néhány azonban mindenkire vonatkozik. Előbbi kategóriába tartoznak a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai, a bányászok, az egyes művészeti tevékenységet folytatók, az országgyűlési képviselők és a polgármesterek. Az általánosan érvényes kedvezmények közé tartozik például az, hogy a nők negyven év munka után nyugdíjba mehetnek. A magyar nyugdíjasok nagyjából tíz százaléka - 275 ezer ember - kap juttatást kedvezményes szabályok alapján.
Tovább
2011.
március
16. 09:10

Kiváltják a korkedvezményt

Kiváltják a korkedvezményt A kormány életpályamodellel váltaná ki a korkedvezmény intézményét, mivel az ország nem engedheti meg magának, hogy 40-50 éves emberek nyugdíjba menjenek. Az érdekvédők szerint az érintett munkakörök olyan, mással nem kiváltható terhet jelentenek, amelyet nem lehet az időskori nyugdíjig végezni.
Tovább
2010.
április
26. 11:15

Kommandós nyugdíj 36 évesen!

Kommandós nyugdíj 36 évesen! A nyugdíjbiztosító statisztikái alapján elsőként a Pénzcentrum.hu tette közzé az öregségi nyugdíjasaink ellátási összegeiről szóló összeállítását.
Tovább
2011.
március
01. 18:10

Nyugdíjas katonák tüntettek Bukarestben

Nyugdíjas katonák tüntettek Bukarestben Ismét kimentek az utcára kedden Romániában a nyugdíjba vonult katonák, akik öregségi járandóságuk újraszámítása ellen tiltakoztak. A mintegy 2500 tüntető végigvonult Bukarest fő útvonalain, majd a kormány épülete előtt fejezte ki elégedetlenségét az újraszámítás miatt.
Tovább
2011.
február
27. 12:49

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani. Számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között – írja Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, melyben a nyugdíj témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART