2012.
február
14. 11:48

A németek csak 72 évesen vonulhatnának nyugdíjba

Címkék:
Brandenburgi kapu A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása érdekében az Európai Bizottság a nyugdíjkorhatár emelését követeli az uniós tagállamoktól. A rostocki Max Planck Intézet még a Bizottságénál is drasztikusabb lépésekre ösztönöz.

Az Európai Bizottság „Fehér Könyv a Nyugdíjról“ című elemzése várhatóan ezen a héten kerül nyilvánosságra. Számításai alapján a negatív demográfiai mutatók korában a nyugdíjrendszer egyrészt a nyugdíjba vonulás idejének növelésével, másrészt a korkedvezményes nyugdíjazás minimálissá csökkentésével küszöbölhető ki.


Németországban a nemrégiben 67 évre növelt nyugdíjkorhatár eddig is heves érzelmeket váltott ki a lakosságból, azonban a rostocki Max Planck Demográfiai Intézet legújabb kutatása még sötétebb jövőt jósol az éppen munkaerőpiacra kerülő fiatalságnak. 2050-ben a németeknek „öt évvel tovább“ kellene dolgozniuk, vagyis 72 éves korukig, nyilatkozta az intézet igazgatója, James Vaupel a német Welt am Sonntag című lapnak.

Svédországban az intenzívebb elöregedési folyamatok miatt a miniszterelnök, Fredrik Reinfeldt ennél is merészebb kijelentést tett. Ha a svédek a nyugdíjazás jelenlegi előnyös juttatási rendszerét a jövőben is élvezni szeretnék, előbb-utóbb ezt csak 75 évesen tehetik majd meg. A svéd Aftonbladet című lap közvélemény-kutatása alapján az ország lakosságának 90 százaléka ezt elutasítja, és az ellenzék sem fogta vissza magát a miniszterelnök támadásában.

Reinfeldt ugyanúgy, mint az Európai Bizottság vagy a Max Planck Intézet, abból indul ki, hogy az életszínvonal is folyamatosan növekedni fog. Manapság az európaiak életük körülbelül felét töltik munkahelyükön. „A nyugdíjrendszerek már akkor is fenntarthatóak lesznek, ha ezt az arányt tartani tudjuk”, mondta James Vaupel a Welt am Sonntag című lapnak. Hiszen ha a jelenleginél tíz évvel tovább élnek, ezzel arányosan növelni kell foglalkoztatási idejüket is. A világhírű demográfus modellje kimondja továbbá, hogy az emberek „több életévük során, de kevesebb heti munkaidőben” dolgozzanak. „Ennek köszönhetően fiatal korukban több idejük marad a családra, idősebb korukban azonban nem terhelik annyira a nyugdíjkasszát.”

Forrás: Kitekintő

Vissza
2011.
október
11. 08:45

A nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakoznak Szlovákiában

A nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakoznak Szlovákiában Hat határállomást zárnak le a szlovák szakszervezetek kedden délután fél négy és négy óra között, hogy tiltakozzanak a nyugdíjkorhatár növelése, az adóreformok és az egészségügy magánosítása ellen.
Tovább
2011.
február
05. 17:39

A nyugdíjkorhatár emelése jó ötlet, de van egy probléma

A nyugdíjkorhatár emelése jó ötlet, de van egy probléma Németországnak nagyobb szüksége van az idősebb dolgozókra, mint valaha, hogy lendületben tartsa az iparát és finanszírozni tudja a nyugdíjrendszert.
Tovább
2011.
február
13. 12:00

A nyugdíjkorhatár emelését követeli Ukrajnától az IMF

A nyugdíjkorhatár emelését követeli Ukrajnától az IMF Ukrajnában járt a héten a Nemzetközi Valutalap (IMF) kiküldött bizottsága, hogy az Ukrajnának nyújtandó kölcsönről tárgyaljon. Néhány hónappal ezelőtt, 2010 júliusának végén az IMF egy új együttműködési programot indított Ukrajnában, aminek a keretében az ország 15,15 milliárd dolláros kölcsönhöz jut majd. Persze ennek megvoltak a feltételei, többek között strukturális és gazdasági reformok bevezetése.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART