2012.
január
09. 09:41

A németeket még mindig érdeklik a Stasi iratai

Címkék:
Brandenburgi kapu Németországban töretlen az érdeklődés az egykori keletnémet állambiztonsági hatóság (Stasi) iratanyaga iránt, a bő 110 ezer folyóméternyi aktát kezelő hivatalhoz tavaly is még több mint 100 ezer megkeresés érkezett.

A hivatal adatai szerint 2011-ben 80 ezren kértek betekintést a rájuk vonatkozó iratokba. Csaknem 50 ezren tavaly fordultak első alkalommal az intézményhez, 30 ezren pedig már korábban is kértek adatokat. A magánszemélyektől érkezett kérelmek száma így 2,83 millióra emelkedett 2011 végére, a Stasi iratanyagának kezeléséről szóló törvény hatályba lépésének huszadik évfordulójára.

Roland Jahn, a hivatal vezetője szerint sokan azért kérik ki a rájuk vonatkozó adatokat ilyen hosszú idő elteltével, mert még mindig él a félelem attól, hogy kiderül rokonokról vagy barátokról, hogy besúgók voltak.

Állami, önkormányzati szervezetektől tavaly nagyjából 24.500 megkeresés érkezett, ezek többsége bizalmas munkakör betöltésére jelölt személyek biztonsági ellenőrzésére - átvilágítására - vonatkozott. Számos kérelem érkezett jóvátételi- és nyugdíjügyekkel kapcsolatban is.

A Stasi módszerei és a fogva tartott áldozatok sorsa iránt is töretlen az érdeklődés: tavaly minden korábbinál többen, csaknem 350 ezren látogatták meg a berlini Hohenschönhausen kerületben egykor működött Stasi-börtönben kialakított emlékhelyet, 2012 pedig újabb rekordot hozhat, mert az előre bejelentkezett látogatók száma már most 35 százalékkal meghaladja a 2011-ben regisztrált szintet - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART