2012.
április
28. 15:26

A nemzedékek közötti kapocs egy erőforrás

Réthelyi Miklós A nemzedékek közötti kapocs az egész ország, a nemzet hatalmas erőforrásává válhat - hangoztatta Réthelyi Miklós szombaton a budapesti Millenáris parkban tartott, a generációk közötti szolidaritás témájában meghirdetett európai rendezvény megnyitóján.

A nemzeti erőforrás miniszter szavai szerint a kölcsönös felelősség, az egymásra való odafigyelések láncolata alkotja a családot, a közösségeket, a társadalmat, az országot, amely ezáltal válik hazává, lelki közösséggé. Réthelyi Miklós arról is beszélt, hogy a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének üzenete is az egymásra való figyelést, az "együtt, egymással, egymásért" hármasságát kívánja a figyelem középpontjába állítani. Elmondta, az év nyitányaként az Európai Bizottság egy füzetet jelentetett meg, amellyel tudatosítani akarják, milyen fontos, hasznos szerepet töltenek be az idősek a társadalomban. Úgy fogalmazott, a társadalomban minden nemzedéknek megvan a helye, a szerepe, és a fiataloknak szükségük van arra, hogy szüleik, nagyszüleik tapasztalataiból tanulhassanak, hogy tovább vigyék a család hagyományait.

Közölte, a minisztérium is a családi történetek megőrzését és megismertetését akarta elősegíteni azzal, hogy kiírta az Életút-pályázatot, amelyben az idősödő nemzedék - akár a fiatalabb generációk, az unokák segítségével - írhatta meg személyes történelmi emlékeit. Jókai Anna író, a bírálóbizottság elnöke a pályázatok díjkiosztója előtt a műveket méltatva azt mondta, meglepően sok értékes, csaknem 2.500 írást kaptak, és azokat szeretnék az interneten is közzétenni. Arról beszélt, az írások különleges személyes történeteken keresztül mutatják be a magyar történelem egy-egy fájdalmas eseményét, a Benes-dekrétumok utáni időszakot, a magyarországi kitelepítéseket, a délvidékiek vagy a zsidóság tragédiáját. Utóbbira utalva elmondta, volt akit később az ÁVH is elvitt, majd az 1956-os forradalom után is megtorlás várt rá.

Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár a megnyitóra egybegyűlt nyugdíjasok előtt II. János Pál pápa szavait idézve azt hangoztatta: nincs az az életkor, amely akadálya lehet egy tökéletes életnek.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART