2012.
március
09. 10:37

A nők jó intuícióval éreznek rá a befektetési lehetőségekre?

Címkék:
tőzsde illusztráció A férfiak szívesebben foglalkoznak befektetésekkel, mint a nők, ugyanakkor éppen a nőknek jobbak a megérzéseik válság idején. A nők hajlamosak óvakodni a kockázattól, ugyanakkor jobban törekszenek az időskori biztonság megteremtésére, és viszonylag többet is hajlandók rá áldozni – derül ki külföldi példákból. Egyre többen jönnek rá közülük arra, hogy befektetni izgalmas és jó dolog, de az egészségbe való befektetést is fontosnak tartják.

A nők cipőt vesznek szívesebben, a férfiak pedig részvényeket – idézi a Die Welt című német lap a Comdirect Bank (a Commerzbank leányvállalata) tavaly őszi tanulmányát. Bár a cipővásárlás négyből három hölgynek okoz örömöt, azért a nők 44 százaléka szívesen foglalkozik pénzbefektetésekkel is, a férfiaknál ugyanez az arány 61 százalék. Sok statisztika jelzi ugyanakkor, hogy a nők befektethető vagyona jóval alacsonyabb a férfiakénál, ez is lehet az oka az alacsonyabb érdeklődésnek.

Csak le kell győzni végre azt a kisördögöt

„Pedig aki már egyszer legyőzte a magában rejlő, ellenkező kisördögöt, és megpróbálta, hamar rájön, hogy milyen izgalmas dolog is a befektetés” – mondta a lapnak Sabine Münster, a bank üzletágvezetője. Emellett, lemaradásuk ellenére a német nők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy sokkal gyorsabban nő a vagyonuk, mint a férfiaké, 1974 és 2007 között kétszer olyan gyorsan gyarapodott, mint az övék. A következő pár évben is várhatóan évi nyolc százalékkal fog bővülni.

A hosszú távú nyugdíj-előtakarékosság terén pedig a nők előrébb is járnak, mint a férfiak, 76 százalékuk foglalkozik komolyan ezzel a kérdéssel, míg a férfiaknál az arány csak 62 százalék. A cikk szerint a nőknek arra kell viszont vigyázniuk, hogy ha ingyenes befektetési tanácsadót fognak ki, akkor ne hamarkodják el a szerződéskötést – ne cselekedjenek úgy, mint a boltban árleszállításnál.

A krízisévekben a hölgyek teljesítettek jobban

A Die Welt idézi a DAB Bank korábbi tanulmányát is, amely több százezer tőzsdeszámla adatai alapján arra jutott, hogy a nők 2007-ben és 2008-ban is jobb eredményt értek el, mint a férfiak. A 2008-as válságban például csak 30 százalékot veszítettek portfóliójuk értékéből az erősebbnek nevezett nem 36 százalékával szemben.

A különbség oka feltehetően abban keresendő, hogy a nők óvatosabbak, az ezt követő tőzsdei fellendülésben ugyanis csak 14,2 százalékot értek el, szemben a másik nem 17,2 százalékos eredményével. A férfiak hajlamosabbak ugyanis részvényeket, a nők pedig inkább kötvényeket és befektetési jegyeket vásárolni.

Az osztrák nők igazi spórolómesterek

A nők Ausztriában egyre önállóbbak, már minden második közülük maga intézi pénzügyeit – írja a Die Presse az Erste Bank megbízásából készült, ötszáz fős telefonos körkérdésre hivatkozva. Az osztrák nők igazi spórolómesterek: miközben átlagosan 40 százalékkal alacsonyabbak a bevételeik, csak öt százalékkal kevesebbet fordítanak megtakarításra, mint a férfiak.

Magyarországról nézve ez is irigylésre méltó összeg, a piackutatás szerint 253 euró havonta. „A nők egyre inkább eltávolodnak attól a régi képtől, amely szerint gazdasági függőségben éltek” – idézik Susanne Höllingert, az osztrák Erste privátbanki részlegének vezetőjét.

Nemcsak a pénz a fontos, az egészségbe is fektetni kell

Ami a megtakarítási formákat illeti, az osztrák nők a klasszikus, alacsony kockázatú módozatokat helyezik előtérbe: 65 százalékuknál a takarékkönyv, 60 százalékuknál a lakáscélú megtakarítási szerződés, 46 százalékuknál az életbiztosítás szerepelt kiemelt helyen. Részvénye, kötvénye vagy befektetési jegye csak 16 százalékuknak volt, ez az arány a férfiaknál 24 százalék.

Ugyanakkor 46 százalékuk szerint a jó egészség magasabb jövedelmet hoz magával, eztért szívesen fektetnek be olyan plusz, a társadalombiztosítás által nem fizetett egészségügyi ellátásokba, mint a fizioterápia, a masszázs, a magánorvos vagy az alternatív gyógymódok. Tízből hét nő költ ilyesmire szívesen szomszédunkban, és csak öt férfi.

Forrás: privatbankar.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART