2011.
július
17. 17:14

A nyári kedvenc - Kovászos uborka

Címkék:
kovászos uborka A nyári kánikula egyik legkedveltebb savanyúsága a lehűtött kovászos uborka. Nagyon egyszerű elkészíteni, és remek finomság a hőség időszakában.

A házi savanyítás nagyon régi tartósító módszer ahol maga az ecet az, ami konzerválja a zöldséget. A természetes tejsavas konzerválás azokhoz a zöldségekhez használjuk, amelyek nehezen eltarthatók. Itt a hozzáadott 2-4 % só felpuhítja a héját, és vizet von ki a sejtekből. A kivont sejtnedvből a jelenlevő tejsav baktériumok a cukorból tejsavat képeznek és ezzel az eljárással hosszú ideig tudjuk konzerválni a zöldséget így az uborkát is.

Kovászos uborka
Hozzávalók:
uborka
kapor
fokhagyma

kenyér

A kovászos uborkát is ezzel a módszerrel készítjük el.

Első lépésként vásároljunk néhány szép érett uborkát a zöldségesnél. Ám vigyázat a sárga fonnyadt uborka nem alkalmas erre a célra.

Amikor hazavisszük, tegyük egy nagyobb tálba és jó alaposan mossuk le, amíg az összes por, föld, és kosz le nem jön róla. A legjobb, ha egy fél órára vízbe áztatjuk, mert így minden leázik róla és csak utána mossuk át folyó hideg vízbe. Minden uborkát vagdossuk be így meggyorsítjuk a tejsav baktérium munkáját és a savanyítást.

Vegyünk elő 5 literes üvegeket, ezeket is főzzük és mossuk ki, és az uborkákat jó szorosan helyezzük el egymás mellett, Tegyünk közé friss megmosott kaprot, kenyeret, és pár gerezd fokhagymát is.

Ha ezzel kész vagyunk, jöhet a felöntő lé elkészítése. Ehhez annyi vizet számoljunk ahány literes az üveg, ebben az esetben 5liter vízre van szükségünk. Adjunk hozzá literenként 5-6 dkg sót, 0,5 gr timsót, majd forraljuk fel, és ha kihűlt öntsük rá az üvegben található uborkára. A timsótól az uborka ropogós marad, és nem puhul meg.

Tegyünk a tetejére egy tányért és hagyjuk így pár napig. Utána vegyük ki a kenyeret, mert már nincs rá szükségünk szűrjük le a levet, hogy ne legyen zavaros, majd töltsük rá vissza, zárjuk le az üveget és tegyük sötét és hűvös helyre. Ha a család kevesebb uborkát fogyaszt el úgy érdemes kisebb üvegben elkészíteni, mert a kovászos uborka csak 8-10 napig áll el, hűtőszekrénybe is kb. 3 hétig.

Forrás: Bulváros

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART