2011.
május
11. 19:26

A nyugdíj és a suszterszék

korózs mikrofonnál A két gyermekhez és szakmához kötött nyugdíjtervvel a kormány valójában a lakosságot szondázza, de a lényegről, hogy milyen nyugdíjrendszert akar a Fidesz-KDNP, még mindig nem tudunk semmit - mondta Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Nem a nyugdíjnál kell elismerni a gyerekvállalást, arra ott van pl. a családi pótlék - hangsúlyozta a politikus.

Úgy kell állnia a nyugdíjrendszernek, mint a háromlábú suszterszéknek: finanszírozhatónak, rugalmasnak és működőképesnek kell lennie. De ha csak kettő van meg, akkor nincs nyert ügyünk, mert fel fog borulni a suszterszék - mondta a politikus a Klubrádiónak.

"Orbán Viktor miniszterelnök maga mondta múlt év februárjában, hogy a Bajnai-kormány egy működőképes nyugdíjrendszert hagyott hátra. A kormányzati intézkedésekből azonban az látszik, hogy a fenntarthatóságba hiba csúszott. Nem tudják növelni a foglalkoztatottságot, az elhibázott gazdaságpolitika miatt nem nő úgy a gazdaság, hogy a számítások szerint lehessen kifizetni a nyugdíjakat, ráadásul az infláció is magasabb a tervezettnél" – hangsúlyozta Korózs Lajos. A váratlan kihívások miatt muszáj, hogy rugalmas legyen a nyugdíjrendszer - tette hozzá.

"A gyerekvállalásnak egyébként sincs semmi köze a nyugdíjhoz, most is csak pusztán annyiban, hogy a munkavállaló, ha gyereket szül, akkor hátrány nem érheti. Azért fizeti az állam és a munkavállaló GYES-t és GYED-et, hogy ne érje kár a nyugdíjrendszeren belül a gyermeket vállaló dolgozót. De nem itt kell elismerni a gyerekvállalást, arra ott a családi pótlék" - hangsúlyozta az MSZP-s politikus.

"A tervek szerint a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer alapján osztanák a pénzt, az egyéni számlát átvennék a svéd modellből, de arról nem beszélnek, hogy mekkora lesz az induló nyugdíj nagysága, hogy mekkora lesz a nyugdíjkorhatár, vagy arról, hogy az árvaellátás és az özvegyi nyugdíj sorsa mi lesz. Ugyanakkor az új alaptörvény nem is ismeri a társadalombiztosítás kifejezést, az ugyanis hiányzik az alkotmányból" - hívta fel a figyelmet a hiányosságokra a politikus.

"A jelekből az látszik, hogy a kormány kizárólag a saját jogon járó öregségi nyugdíjat szeretné kiosztani, ami mintegy 2, 5 millió embert jelent, a jelenlegi több mint 3 millió helyett. A kormány tervei szerint a szociális segélyeket így egy tollvonással el lehetne venni" – vélte Korózs Lajos.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2010.
március
11. 17:31

Korózs Lajos az Idősek Akadémiájáról és a nyugdíjakról

Korózs Lajos  az Idősek Akadémiájáról és a nyugdíjakról Az Idősügyi Akadémia zárórendezvényének keretein belül Szegeden járt Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Az Idősügyi Nemzeti Stratégia mellett, a politikus beszélt az öregedő társadalom kihívására adandó válaszokról is.
Tovább
2011.
február
18. 07:02

Korózs Lajos: Szétverik a nyugdíjrendszert

Korózs Lajos: Szétverik a nyugdíjrendszert A nyugdíjrendszer átalakítását és a kormány nyugdíjasokat is érintő lépéseit bírálta Korózs Lajos, az MSZP elnökségének tagja Szegeden a Szegfű Klubban, ahol a Közéleti Kávéház Baloldali Páholyának vendége volt csütörtökön délután.
Tovább
2011.
január
17. 11:57

MSZP: 20-25 százalékkal csökkenhetnek a nyugdíjak

MSZP: 20-25 százalékkal csökkenhetnek a nyugdíjak Az MSZP szerint 20-25 százalékos nyugdíjcsökkentéshez vezethet, ha a nyugdíjakat a jövőben kizárólag a járulékbevételekből finanszírozzák.
Tovább
2011.
január
30. 16:32

MSZP: a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert

MSZP: a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert Egy nap sincs hátra a magánnyugdíj nyilatkozatok leadására. Az viszont már most látszik, hogy a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert - mondta vasárnap Budapesten Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja.
Tovább
2011.
február
22. 14:00

MSZP: a kormány a svéd nyugdíjmodell bevezetésére készül

MSZP: a kormány a svéd nyugdíjmodell bevezetésére készül Az MSZP szerint a kormány a svéd nyugdíjmodell bevezetését készíti elő, amelynek magyarországi alkalmazása jelenleg az ellátások mintegy 20 százalékos csökkenésével járna.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART