2011.
december
12. 09:55

A nyugdíj miatt vonultak az utcára az olasz nők

Címkék:
Mario Monti "Ha nem a nők, akkor kicsoda?" jelszóval rendezett vasárnap országos tiltakozást az idén született olasz nőmozgalom, amely ezúttal a nők nyugdíjkorhatárának megemelése ellen hallatta szavát.

A rózsaszín sálat viselő nők (és férfiak) ismét megtöltötték a római Piazza del Popolo terét. A Ha nem most, mikor? elnevezésű mozgalom nem tudta megismételni a február 13-i egymilliós tüntetés sikerét - akkor a volt kormányfő, Silvio Berlusconi által frekventált lányokkal szemben a nők méltóságáért vonultak utcára -, de most is több tízezren szorgalmaztak jogokat, esélyegyenlőséget, a nők közéleti szerepének megerősítését.

"A kormány február óta megváltozott, Itália és a nők helyzete nem" - fogalmazott a nőmozgalom egyik vezetője, Francesca Comencini rendező. Hozzátette, hogy a tüntetéssel a Mario Monti vezette új olasz kormánynak kívántak üzenni.

"A válságból csakis a nőkkel lehet kilábalni. Nők nélkül nincsen gazdasági növekedés, nincs demokrácia, nincsen változás" - mondta.

A római megmozdulás színpadán szociológusnők, közgazdásznők, újságírónők és mások számoltak be az olasz nők rendkívüli szociális szerepvállalásáról. Luisa Rizzitelli, a Ha nem most, mikor? másik vezetője elmondta, hogy a nők 30 százalékkal kevesebbet keresnek ugyanabban a beosztásban levő férfi kollégáiknál. Több a diplomás nő mint a férfi, mégis több közöttük a munkanélküli és nyugdíjasként is szegényebbek.

"A Monti-kormány 2018-ra 66 évre emeli a nők nyugdíjkorhatárát, ezért cserébe valamit adni is kell. A 30 éves koruk előtt gyereket vállaló nők 55 százaléka semmilyen segélyben nem részesül" - sorolta Rizzitelli.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART