2012.
június
10. 18:23

A nyugdíjak adómentességéről tárgyal a Tisztelt Ház

parlament A második Orbán-kormány első két évéről tart politikai vitanapot az Országgyűlés jövő heti háromnapos ülésén. A képviselők egyebek mellett dönthetnek a további afganisztáni magyar katonai szerepvállalásról és a katasztrófavédelmi hozzájárulás eltörléséről is.

A parlament hétfőn a megszokott időben, 13 órakor kezdi munkáját napirend előtti felszólalásokkal, amelyet az interpellációs időszak követ. A határozathozatalok alatt ezután elsőként a Roma Integráció Évtizede Program stratégiai terv és a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia összhangjáról szóló jelentést fogadhatja el a Ház, majd döntenek az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben történő további magyar katonai szerepvállalásról és a katasztrófavédelmi hozzájárulás eltörléséről.

Az Országgyűlés emellett az LMP által feltett kérdésekről is elrendelheti vagy elvetheti a népszavazást, továbbá új jogszabályt fogadhat el a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról, valamint változtathat a Nemzeti Eszközkezelő működésével kapcsolatos törvényeken.

A fentieken túl szavazás várható még a Budapesti Olimpiai Központ, vagyis a Puskás Ferenc Stadion és környéke rekonstrukciójáról és a géntechnológiai törvény módosításáról.

Az előreláthatólag kora estig húzódó voksolások után a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvénymódosításról kezdődik vita, majd az Emberi Jogok Európai Bíróságának a Fratanoló kontra Magyarország ügyben hozott ítéletének végrehajtásáról szóló beszámolót tárgyalják a képviselők.

Adómentes marad-e a nyugdíj?

Kedden a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011. május 31. és 2011. december 31. közötti üzleti évéről szóló beszámolóról kezdődhet vita, összesen 4 óra 20 perces időkeretben. Ugyancsak a második ülésnapon tárgyalhatják azt a kormányzati előterjesztést, amely 2013 után is megőrizné a nyugdíjak adómentességét. Általános vita kezdődik emellett a közlekedési tárgyú törvények módosításáról, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló jogszabály változtatásáról, majd a biztosítási adó és a pénzügyi tranzakciós illeték részletes vitáját is lebonyolítják.

Csütörtökön kizárólag a második Orbán-kormány első két évének értékelése lesz napirenden, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője kezdeményezésére. Az összesen 4 óra 20 perces időkeretesre tervezett vitában a kabinet 40 percben nyilatkozhat, amit a kormányoldal és az ellenzék egyaránt összesen 130-130 percben véleményezhet. Az Országgyűlés a következő héttől nyári rendkívüli ülésszakába kezd.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART