2012.
március
19. 08:49

A nyugdíjalapok körmére néz az OECD

Címkék:
OECD logo A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) széles körű vizsgálatot indít a mintegy 65 ezer milliárd dollárnyi globális megtakarítási eszköz befektetési módozatait illetően. A szervezet szerint erre azért van szükség, mert számos nyugdíjalap, valamint biztosító túlságosan rövid távú és piaci fókuszú befektetési stratégiát követ. OECD elemzés.

A legnagyobb intézményi befektetők közé az OECD tagországaiban a nyugdíjalapok, a biztosítótársaságok és a befektetési alapok tartoznak, melyek összesen mintegy 65 ezer milliárd dollárnyi vagyon felett rendelkeztek 2009 végén. A feltörekvő országok esetében a legnagyobb, mintegy 4 ezer milliárd dollárnyi vagyonnal a nemzeti vagyonalapok (SWF’s) rendelkeznek.

Hosszú távú stratégiák

Az OECD hivatalosan idén februárban, egy Párizsban megrendezett nyugdíjkonferencián jelentette be, hogy elindítja a hosszú távú befektetési fókuszt támogató projektjét (Long Term Investment Project). A kezdeményezés célja, hogy iránymutatást nyújtson az egyes kormányoknak a hosszú távú megtakarítások és befektetések ösztönzésére. A Világgazdasági Fórum a hosszú távú befektetést úgy definiálja, mint a befektetők által határozatlan időre történő eszközvásárlás, amely általában legalább 10 évre vagy egy teljes üzleti ciklusra szól. Az ilyen hosszú távú befektetések jellemzően valamekkora illikviditási prémiumot fizetnek, kevésbé prociklikusak, és nagyobb pénzügyi stabilitást biztosítanak. Az ilyen tőke produktívnak is nevezhető, hiszen jellemzően infrastrukturális fejlesztéseket, kis- és középvállalkozásokat, vagyis fenntartható növekedést támogat.

Rövid távú szemlélet

A rövid távú befektetői szemléletnek számos oka van, a lakosság, a szabályozók, a kormányzati és befektetői ösztönzők is ez irányba hatnak. A háztartások irányába történő kockázati transzfer, amely leginkább a nyugdíj- és biztosítási ágazatban érhető tetten (a DB-től a DC felé történő hangsúlyeltolódás, valamint a unit-linked termékek esetében), több szempontból is rövid távú tervezésre ösztönöz. Egyrészt a lakosság nem jó befektető, azonnal megszünteti befektetéseit, ha pénzre van szüksége, és prociklikus módon változtatja befektetési stratégiáját. Másrészt a rögzített járulékszintet biztosító DC alapok piacán sokkal nagyobb a tőzsdei nyomás a szolgáltatókon, mint a DB alapok esetében, a biztosítási piacot pedig egyre inkább a kapitalizálódás (demutualisation) jellemzi, ahol külső befektetők veszik át az irányítást.

Paradigmaváltás kell – az időzítésen a hangsúly

A London School of Economics nemrégiben megjelent kutatása szerint azon befektetőknek, akik 12 évnél hosszabb időhorizonttal rendelkeznek, mindenképp a „buy and hold” stratégiát érdemes választaniuk, vagyis a megvásárolt értékpapírokat hosszú ideig portfóliójukban kellene tartaniuk.

(A teljes cikk a Tanácsadó magazin márciusi számában jelent meg, letölthető a Tanácsadó magazin weboldaláról: www.tanacsadomagazin.hu)

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
2012.
március
18. 10:13

OECD javaslat - a nyugdíjakat is megadóztathatja a kormány

OECD javaslat - a nyugdíjakat is megadóztathatja a kormány A nyugdíjak megadóztatását javasolja a kormánynak az OECD. A szervezet szerint ezzel meg lehetne osztani a terheket a jelenlegi és a jövőbeli nyugdíjasok között. Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára első körben elutasította a javaslatot, az ATV által megkérdezett nyugdíjszakértő szerint a jövőre életbe lépő törvény lényege éppen ez lenne. Az érintetteket felháborította a javaslat.
Tovább
2011.
március
17. 17:25

OECD: Magyarországon korán mennek nyugdíjba az emberek

OECD: Magyarországon korán mennek nyugdíjba az emberek Magyarország egyike azoknak az OECD-országoknak, ahol az emberek a legkorábban mennek nyugdíjba - derül ki abból az összeállításból, amelyet a fejlett ipari országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői mutattak be csütörtökön Párizsban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART