2012.
február
10. 11:14

A nyugdíjas szex fitten tartja az agyat

Címkék:
puszi Ne hagyjuk abba! Szeretnénk formában maradni idős korunkban is? Kutatók szerint a szex nagyon is alkalmas arra, hogy hosszú ideig megőrizzük agyunk fittségét.

Ha arra vágyunk, hogy minél tovább éles eszűek maradjunk, ajánlott nem hanyagolni a szexuális életet életünk késői szakaszában sem. Kutatók szerint a szex időskorban felér egy agytréninggel, ráadásul igen kellemes edzés...

Az észak-német Rostock egyetem tanulmánya szerint a a jókedvű nyugdíjasok, akik 70-es éveikben sem hagyják abba a szexet, kevésvé szenvednek memóriazavartól, memóriavesztéstől öregkorukban.

Dr. Peter Kropp és Dr. Britta Muller 170 idős, 63 és 75 év közötti embert vizsgált 2011-ben. Megkérdezték őket, mennyire aktívak a mindennapokban, beleértve azt is, élnek-e szexuális életet. A nyugdíjasok neuropszichológiai teszteken is átestek, melyeken a memóriát, a figyelmet és végrehajtó funkciókat tesztelték.

Kiderült, hogy a kielégítő szexuális élet közvetlen összefüggésben áll a fiatalos elmével. Az eredmény egyértelműen mutatja, hogy aktívnak maradni életünk késői szakaszában - a szexet is beleértve -, segíti a kognitív aktivitást is.

A "Használd, vagy elveszted" címet viselő tanulmány kimutatta, hogy míg a 63 éveseknek csak 57 százaléka volt elégedett szexuális életével, ez 70 százalékra növekedett, amikor a 75 éveseket tesztelték.

Dr. Kropp elmondta: a húszévesek általában azt gondolják, ha 50 esztendősek lesznek, abbahagyják a szexet. Ám amikor elérik a 40 éves kort, folytatják azt 50 éves korig, majd pedig 80 éves korukig is.

"A szex időskorban is lehetséges, sőt, segít aktívnak maradni - állapította meg Dr. Peter Kropp. - Még akkor is fontos a szeretet, az intimitás, ha a párok elvesztették fizikai képességüket a szeretkezésre. A kézfogás, a szerető pillantás is nagyon lényeges."

Forrás: eletmod.hu

Vissza
2012.
január
14. 16:24

A szex és az idősödő lélek

A szex és az idősödő lélek Az életciklus változásainak megfelelően a házasság is többszakaszos lesz, és jellege minden szakaszban különbözik. Az időskori házastársi kapcsolatokban előtérbe kerül a lelki szükségletek kielégítésének kölcsönös elősegítése.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART