2010.
június
16. 20:25

A nyugdíjas turistáké a jövő

Címkék:
Hajózás 2030-ra 8,3 milliárdra nő a Föld népessége, a világ nagy részében nő az átlagéletkor, fokozódik a migráció, és mindez gyökeresen átalakítja a turizmust. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) együttműködésében készült tanulmánykötet a turisztikai iparág számára kíván referenciát, tájékozódási pontot nyújtani, hogy az érintettek megértsék a demográfiai folyamatokat, és képesek legyenek ezekre reagálni.

A kötet – amelynek szerkesztésében a Magyar Turizmus Zrt. mint az ETC Kutatói Munkacsoporjának aktív tagja is részt vett - részletesen elemzi a főbb demográfiai trendeket és ezek turizmusra gyakorolt hatásait, kitérve az egyes küldőpiacok jellemzőire is. A tanulmány az alábbi három fő trendet vázolja fel:

· népességnövekedés és az átlagéletkor növekedése,

· a háztartások és az együtt utazók változó összetétele,

· országon belüli és országok közötti migráció.

E meghatározó tendenciák mellett nem hagyhatók figyelmen kívül az értékekben, attitűdökben és életstílusban bekövetkező változások sem. Néhány már többé-kevésbé ismert és néhány új gondolat ízelítőül:

· A fejlett országokban növekvő átlagéletkor miatt még jobban oda kell figyelni az idősebb turisták igényeire. A fejlődő országok turistái viszont általában fiatalabbak, mint a fejlett országoké, és így igényeik is nagyban eltérnek. Ez választás elé állítja a desztinációkat: csak az egyik piacnak akarnak megfelelni, vagy mindkettőnek – kockáztatva, hogy egyik piac igényeit sem tudják megfelelően kielégíteni.

· Az idősebb turisták az úti cél kiválasztása során számos olyan szempontot figyelembe vesznek majd, amire fel kell készülni: például legyen a közelben orvosi ellátás, legyen lehetőség az ún. „teleorvoslás” igénybevételére (krónikus betegségek esetén) stb. A következő tíz évben az idősek is aktívan és sokrétűen fogják használni a telekommunikáció vívmányait, többek között az internetet. Az elvárt élmények terén is fiatalosabbak lesznek az attitűdjeik. A fiatalos szemlélet ellenére egyre inkább kell azokkal a turistákkal számolni, akik kisebb nehézségekkel, „handicap”-pel élnek. Ezeknek a tervezés során meg kell felelni. Az életkor alapján történő szegmentáció helyett egyre inkább az életszakasz, a fontosabb életesemények alapján lesz ajánlatos szegmentálni.

· A turizmusnak egyre változatosabb szerkezetű családok/háztartások igényeit kell kielégítenie: egyre több a többgenerációs háztartás/együtt utazó, az egyedülálló, az ún. „második” család stb. Mindez a turisztikai termékfejlesztés, az infrastruktúra és a marketingkommunikáció terén egyaránt feladatok elé állítja a szakembereket.

· A Föld lakosságának (és a gazdasági erőknek) megváltozik az eloszlása, és ezzel párhuzamosan nő az Európába érkező ázsiai turisták szerepe. Érdemes lesz szem előtt tartani az ő eltérő kulturális és vallási igényeiket is.

· Nő a városokban élők száma, akik pedig gyakrabban utaznak a vidéken élő embereknél. A fejlett országokban a városlakó turisták egyre nagyobb arányban követik a „vissza a természethez” elvet utazásaik során. A fejlődő országok városaiból érkező turisták ezzel szemben eleinte inkább városi élményeket keresnek, ahogy azonban egyre tapasztaltabbá válnak ők is, igényeik is diverzifikálódnak majd.

· A közelmúltban jelentősen nőtt az Európába irányuló migráció mértéke, és ez a tendencia folytatódni látszik – csakúgy, mint az Európán belüli migráció jelensége. A VFR turizmusnak, vagyis a barátok és rokonok meglátogatásának nagymértékben kedveznek ezek a folyamatok.

· A gazdasági okok miatt bevándorló lakosság viszonylag szegény, és az ennek megfelelő utazási lehetőségeket keresi. Lesz azonban egy nem elhanyagolható méretű, jómódú, az európai pénzügyi központokban dolgozó, vagy gyermekeit Európában taníttató kisebbség, amely viszont a prémium termékeket keresi majd.

· Az Európán belüli migráció másfelől növekvő munkaerő-kínálatot jelent az európai turisztikai iparágnak.

· Mivel a VFR-turisták sok esetben nem „fizetős” szálláshelyeket vesznek igénybe, a turizmus gazdasági hatásainak jobb kihasználása érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetni más típusú szolgáltatások és a turisztikai kínálat más elemeinek népszerűsítésére. Összefoglalóan elmondható, hogy a jövő turistáinak viselkedését befolyásoló számos tényező következtében a kereslet egyre töredezettebb, egyre változatosabb, ami egyre differenciáltabb és kifinomultabb megoldásokat kíván.

A kötet az ETC alábbi linken elérhető honlapján keresztül megrendelhető: http://www.etc-corporate.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=240 (Magyar Turizmus Zrt.)

Forrás: Turizmus Online

Vissza
2010.
május
06. 08:09

Az uniós nyugdíjasnak is jár a kedvezmény

Az uniós nyugdíjasnak is jár a kedvezmény Jogsértő volt, hogy a strand a kedvezményes belépőknél különbséget tett a magyar és más uniós ország nyugdíjasai közt.
Tovább
2010.
március
25. 08:40

Fogyasztóként sem elégedett a németországi ezüstgeneráció

Fogyasztóként sem elégedett a németországi ezüstgeneráció A népesedési előrejelzések kapcsán mind a politika, mind az üzleti élet egyre nagyobb figyelmet szentel az 50 évnél idősebb korosztálynak, ám e generáció nem érzi úgy, hogy kellő megbecsülésnek örvendene – derül ki egy német felmérésből.
Tovább
2009.
augusztus
23. 23:16

Ritkán utaznak a szeniorok, akkor is főleg belföldön

Ritkán utaznak a szeniorok, akkor is főleg belföldön Utazásaik célja elsősorban a passzív pihenés, rokonlátogatás, gyógyfürdőzés, kertészkedés. Általában az elő- és utószezonban is utaznak e korosztály tagjai, a kirándulások utazások 39 %-a esik erre az időszakra.
Tovább
2010.
április
04. 11:01

Sweet Sixty – avagy mostohagyerek-e a fogyasztó ötven felett?

Sweet Sixty – avagy mostohagyerek-e a fogyasztó ötven felett? A tapasztalatok szerint a reklámszakma ezt a korosztályt egységesnek tekinti, noha korántsem az, és úgy képzeli, hogy maximum a gyógyhatású készítmények, és a gyógyászati segédeszközök érdeklik őket.
Tovább
2010.
május
20. 20:59

Termékbemutatós csalók vadásznak a nyugdíjasokra

Termékbemutatós csalók vadásznak a nyugdíjasokra A szemetet vittem le amikor megállt mellettem egy autó, kiszállt egy nő és azt mondta, hogy termékbemutató lesz. Kérdeztem, hogy hol? Azt mondta, hogy most és nálam!
Tovább
2009.
december
01. 18:50

Üdülési csekk jár a kisnyugdíjasoknak is

Üdülési csekk jár a kisnyugdíjasoknak is Jövőre is pályázati úton juthatnak üdülésicsekk-támogatáshoz az alacsony jövedelmű nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők, a legalább két gyermeket nevelő munkavállalók és a szakiskolai tanulók - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART