2011.
március
10. 05:03

A nyugdíjasok keresik a vásárlói akciókat

Címkék:
Vásárlás Valamennyivel több élelmiszert vásároltunk tavaly, mint korábban, a második félévben már mutatkozni kezdtek a válság elmúltának jelei. Ugyanakkor érzékenyebbek lettünk az árakra, tudjuk, hogy 2011 még nem lesz a teljes kilábalás éve.

Kis mértékben, 1,4 százalékkal bővült az élelmiszer- és háztartási vegyi árupiac az elmúlt esztendőben - mondta Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója a cég szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A piackutató cég GfK Shopping Monitor tanulmányának egyik fő megállapítása szerint 2010 második felében már mutatkoztak a válságból való kilábalás jelei. A vásárlók magatartására a korábbinál jobban hatottak a termékék árai, az árak megnövekedett szerepe várhatóan a következő években is megmarad.

Kovács Krisztina, a GfK Hungária szektormenedzsere elmondta: tavaly a hipermarketek részesedése a az élelmiszerek és háztartási vegyi áruk kiskereskedelmi forgalmából 3 százalékponttal 26 százalékra emelkedett, ezzel párhuzamosan a kisboltoké 13 százalékról 15 százalékra nőtt. Ez valószínűleg abból fakadt, hogy a vásárlók egy része az elmúlt évben jobban figyelt az üzletek akcióira, a promóciókra, amelyeknél az árcsökkentések révén nagyobb tételeket is lehetett vásárolni, míg a vevők másik része csak a legszükségesebb termékeket vette meg a bevásárlások során, és ezeket főleg a kisboltokban vásárolták meg.

A szektormenedzser szólt arról is, hogy 2010-ben fontosabb volt a termékek ára mint az, hogy milyen boltban vették meg az adott árut, vagyis az üzletek minősége háttérbe szorult a vevői megítélésben. Emellett a vevőknek az egyes bolttípusokhoz való lojalitása is csökkent, egy-egy nagyobb akció hatására szívesen pártoltak át egy másik üzlethez.

Az egyes vásárlói csoportok tekintetében a nyugdíjasok kifejezetten keresik az akciókat, és az üzletekbe az előzőleg kinézett akciós termékek vásárlása érdekében mennek be. A fiatalok egy részében ugyanakkor jellemző a "hedonista" vásárlói magatartás, ők zömében az önálló új keresők közül kerülnek ki.

Kozák Ákos megjegyzet: 2011 még nem lesz a teljes kilábalás éve, az elmúlt évhez képest tapasztalható egyfajta mérsékletesség a vásárlásokban.

Forrás: VG

Vissza
2011.
február
01. 14:33

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni Bár az elmúlt évek gazdasági eseményei miatt a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága nőtt, a képessége csökkent. Egyre kevesebb ember és egyre nehezebben tud félretenni. Ugyanakkor ez az év nemcsak a megtakarítási hajlandóság, hanem a megspórolható összegek növekedését is hozhatja – derül ki az Aviva Életbiztosító tavaly év végén készült kutatásából.
Tovább
2011.
február
10. 06:13

A nyugalmas öregkor csak vágyálom?

A nyugalmas öregkor csak vágyálom? Miután egyre kevesebb az aktív dolgozó, a nyugdíjas pedig egyre több, így a végső nyugdíj összege is egyre kisebb lesz.
Tovább
2011.
március
09. 16:48

Ármozgásokat figyelnek a somogyi nyugdíjasok

Ármozgásokat figyelnek a somogyi nyugdíjasok Árfigyelő mozgalmat indít a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége; az adatokat fél év elteltével összegzik majd és átadják az országgyűlési képviselőknek - közölte a szövetség elnöke.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART