2010.
december
21. 19:53

A nyugdíjasok már csak a gallyakat viszik

Címkék:
fenyőág Sokan az utolsó pillanatra halasztják a karácsonyfa vásárlását. A választék nagyon széles a pécsi árusoknál is, különböző fajtájú és méretű örökzöldek várják, hogy az ünnep díszévé váljanak.

Általánosan három fenyőféle közül választanak az emberek, ha karácsonyfát néznek. A hagyományos lucfenyő, a nemes ezüstfenyő és szintén nemes nordmann fenyő a legnépszerűbb. Méret alapján a két-két és fél méter megy jobban, az árus szerint ez még a panellakásokba is ideális. Árban tavalyhoz képeset semmit nem változtattak, inkább csak a kereslet csökken. Mivel egyre többen foglalkoznak az árusítással, ezért nagyobb területen oszlik el a kínálat és azok, akik csak szezonálisan foglalkoznak faárusítással lenyomhatják az árakat.

A város egyes pontjain kérdeztünk őstermelőket, milyen az idei helyzet fák terén. Általános vélekedés, hogy az utolsó napok mindig a legerősebbek, vagyis 22-e körül indul be igazán a nagy vásárlás.

Pápai László már tíz éve mozog a karácsonyfa-bizniszben, ő látja el az Ifjúság út környékén élőket. Elmondása szerint csak négy napot árul, kialakult vevőköre van és mindig csak annyit vág ki, amit el is tud adni. Másfél méter körüli lucfenyőt már 2500 forintért meg lehet venni, de gyökeres ezüstfenyői is csak 3500 forintba kerülnek nála.

Zala megyéből jár Pécsre az a házaspár, akik a vásárcsarnok közelében rendezték be mini erdőjüket. A pár harminc éve foglalkozik termeléssel, általában 10-14 napot töltenek a baranyai városban. Kránicz József és felesége azt figyelték meg, hogy a nyugdíjas réteg már nem vásárol, olyan mértékben, mint régebben. Inkább csak ágakat visznek haza az illatuk miatt és vagy csak azzal, vagy műfenyővel kiegészítve rendezik be ünnepi díszítésüket.

Egy Uránvárosban dolgozó árus szerint a vágott fenyőt a legérdemesebb megvenni, nála a két méter körüli ezüstfenyő hatezer forint. A luc sokkal olcsóbb, annak métere két- háromezer forint körül mozog.

Gyökeres fát bár lehet kapni szinte az összes helyen, egyes árusok szerint mégsem érdemes, mert a lakás hőmérséklete és a kis cserép miatt a fenyő könnyen tönkremehet, és nem éri meg a kiültetést.

Összességében az árak nem változtak, a kínálat is maradt, vagy inkább bővült. Egy szép, terjedelmes ezüstfenyőt már hat- nyolcezer forintért is meg lehet vásárolni. Ha nem tetszik az elsőre megtalált árus választéka könnyedén átpártolhatnak másik kereskedőkhöz. A város forgalmasabb csomópontjainál rengetegen kínálják portékájukat, de az út mellett is akadnak kisebb eladók, akik elbeszélgetnek a vevővel a fák egészséges tartásáról, vagy akár hétköznapi dolgokról.

Forrás: stop.hu

Vissza
2009.
december
23. 09:09

Jön az ünnep? - Mennek a zaciba a nagyi aranyai

Jön az ünnep? - Mennek a zaciba a nagyi aranyai Nyugdíj- és segélyfolyósítás előtt ugrásszerűen megnő a zálogházak forgalma. És az ünnepek közeledtével is.
Tovább
2010.
december
04. 08:21

Készüljünk a karácsonyra advent idején- 1. rész

Készüljünk a karácsonyra advent idején- 1. rész Már a karácsonyt megelőző négy hétben, az advent idején is dekorálhatjuk lakásunkat. Az első héten ez a legfontosabb feladat, hiszen az adventi koszorú első lángját már meggyújtottuk a múlt vasárnap.
Tovább
2010.
december
04. 08:39

Készüljünk a karácsonyra advent idején- 2. rész

Készüljünk a karácsonyra advent idején- 2. rész Mézédes illatok, gyertyák, karácsonyi hangulat. Az adventi időszakban az otthonunkban meghitt hangulatot teremtünk. Most néhány hangulatos tippet adunk!
Tovább
2010.
február
11. 19:39

Télen magasabb a vérnyomás

Télen magasabb a vérnyomás A hideg időjárás hatására idősebbeknél hirtelen vérnyomásemelkedés tapasztalható - derül ki egy francia kutatásból, mely 65 év felettieknél vizsgálta az időjárás és vérnyomás közötti összefüggést.
Tovább
2010.
január
29. 11:33

Visszaélnek a szeretetszolgálat nevével

Visszaélnek a szeretetszolgálat nevével A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szeretné felhívni a nyugdíjasok figyelmét arra, hogy értesüléseik szerint a nevükkel visszaélve bizonyos személyek Nyíregyházán.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART