2012.
július
10. 08:47

A nyugdíjasokat is sújtja a "sárgacsekkadó"

sárga csekk Bírálja a tranzakciós illeték bevezetését az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ). Úgy vélik: a "sárgacsekkadó" tovább rontja a munkavállalók, családjaik és a nyugdíjasok helyzetét, növeli mindennapi megélhetési költségeiket.

A szövetség azt írja közleményében: a munkahelyvédelmi akcióterv beismerése annak, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika képtelen új munkahelyeket teremteni, ezért kellett "kapkodva, korrekt előkészítés, előzetes hatásvizsgálat nélkül kivetni a pénzügyi tranzakciós illetéket".

Hangsúlyozzák, hogy az új terhet minden munkavállalónak meg kell fizetnie, azoknak is, akiket az "igazságtalan és aránytalan" egykulcsos szja is sújt. Ahelyett veti ki a kormány ezt az adót, hogy bevezette volna a progresszív adózást, amely messze fedezte volna a munkahelymegőrzés akciótervének költségeit - fogalmaz az ASZSZ.

Úgy vélik: a munkahelyvédelmi akcióterv hivatott elterelni a figyelmet az "új Munka törvénykönyve keresetcsökkentő hatásáról, a nagyarányú munkanélküliségről, a valódi párbeszéd hiányáról és a nyögvenyelős nemzeti konzultáció nem éppen sikeres fogadtatásáról".

A tranzakciós illetékről szóló törvényt hétfőn fogadta el az Országgyűlés. Ennek alapján 2013. január 1-jétől illetéket kell fizetni egyebek mellett az átutalások, a beszedések, a postai csekkbefizetések, a készpénzkifizetések és -átutalások, valamint a készpénzfizetésre szóló csekkek beváltása után. Mértéke az illetékalap egy ezreléke, fizetési műveletenként legfeljebb hatezer forint.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART