2011.
február
21. 22:56

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni

EU zászlók Tavaly ugyan beindult a növekedés a gazdaságban, de ez még nem látszódott a munkaerőpiacon. 2008 a pénzügyi szektor szempontjából, 2009 a gazdasági növekedés szempontjából, 2010 pedig a foglalkoztatás szempontjából volt katasztrófa - mondta Andor László, foglalkoztatási, szociális ügyi és társadalmi befogadásért felelős biztos a Joint Venture Szövetség rendezvényén.

A szociális kockázatok rendkívüli mértékben megnőttek az utóbbi időben. Ez pedig még a következő években sem látszik enyhülni, még egy ideig várhatóan állandósul a magas munkanélküliség, miközben elkezdődik a fiskális konszolidáció - tette hozzá.

Andor szerint az unión belül nagy különbségek lesznek és az EU-n belüli polarizálódás is látszik már. Vannak olyan országok (Németország, Hollandia), ahol sikerült - főleg a fiatalok körében meglévő munkanélküliséget - alacsonyan tartani, de egyes tagállamokban, például Spanyolországban, a balti államokban (a biztos szerint hamarosan vélhetően Írország is ide fog tartozni) az arány tartósan egyharmad felett van.

Az ifjúsági munkanélküliség komoly problémát jelent az idősek foglalkoztatása mellet, de lényeges különbség, hogy a válság a fiatalokon (25 év alattiak) csapódott le - mutatott rá a biztos. Különösen ebben a rétegben ugrott meg a munkanélküliségi ráta: a válság előtti kevesebb mint 15 százalékról 20,7 százalékra. Ez a tény nemcsak a humán erőforrások elpocsékolását, hanem súlyos társadalmi és szociális problémát jelenthet a későbbiekben - mondta Andor. Tovább nehezíti a helyzetet viszont, hogy a munkanélküliség a problémáját az EU-n belül nem lehet egységesen kezelni.

Az EU öt prioritási területet határoz meg feladatként a munkaerőpiac terén. Ezekben megjelenik többek között az európai foglalkoztatási stratégia újragondolása, a munkanélküliség kezelése, a rugalmas biztonság elve, a munkavállalók szabad mozgása, az idősebb munkavállalók foglalkoztatásának elősegítése és ehhez kapcsolódóan az európai nyugdíjrendszerek kérdése is.

Pici fényt jelent ugyanakkor az alagút végén, hogy a munkaerő iránti kereslet növekszik az unión belül, de pozitív jelként lehet értelmezni azt is, hogy megkezdődött a fellendülés a kölcsönzött munkaerő létszámában, illetve az átszervezések csökkenése is a kilábalás felé mutat.

Az Európai Bizottság konszenzusos előrejelzése szerint a munkanélküliségi ráta 2011-ben 9,5, 2012-ben 9,1 százalék lesz. Az előrejelzés szerint Magyarország az EU-27-ek között a középmezőny felső szélénél marad.

Az EU2020 stratégia keretében az unió egy modellváltást is szorgalmaz a munkaerő-piacon. Ez gazdasági és társadalmi pályát jelöl ki, aminek egyik hangsúlyos eleme, hogy a jelenlegi 69 százalékos foglalkoztatási szint 75 százalékra emelkedjen. Ezeket a célokat azonban összhangba kell hozni a rövid távú pénzügyi stabilitási intézkedésekkel - figyelmeztetett Andor László.

Andor a nyugdíjrendszereket érintő kérdéseket illetően kiemelte: mindennek az alapja a demográfia. Az, hogy felpörögtek az események, nemcsak a válságnak köszönhető, hanem annak is, hogy a kormányok is belátták, hogy nem lehet ezeket a döntéseket halogatni.


A fenntarthatóság problémáját a jelenlegi helyzet a végletekig kiélezte - tette hozzá. A nyugdíjreformmal kapcsolatban a bizottság által kiadott Zöld Könyv nevezetű vitaanyag tartalmazott egy áttekintést az uniós nyugdíjrendszerekről. Ebből kiderült, hogy mindössze 4-5 tagállam volt, ahol a fenntarthatóság nem volt probléma.

Az adatok azt mutatják, hogy még egy viszonylag erőteljes reform esetében is magasan marad a függőségi ráta, ami a pedig a beavatkozást mindenhol szükségessé teszi -mondta Andor.

Ahol sikeresen küzdenek a korai nyugdíjbavonulás ellen, és sikeresebben tartják az idősebbeket a munkaerőpiacon, ott kisebb pénzügyi nyomás nehezedik a kormányokra, de a beavatkozás itt sem elkerülhető - hangsúlyozta az EU-biztos.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
2011.
február
08. 20:41

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona Nem tervez változtatni a Moody's hitelminősítő a magyar állampapírok besorolásán azután sem, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagok döntő többsége visszalépett az állami rendszerbe.
Tovább
2011.
február
13. 12:00

A nyugdíjkorhatár emelését követeli Ukrajnától az IMF

A nyugdíjkorhatár emelését követeli Ukrajnától az IMF Ukrajnában járt a héten a Nemzetközi Valutalap (IMF) kiküldött bizottsága, hogy az Ukrajnának nyújtandó kölcsönről tárgyaljon. Néhány hónappal ezelőtt, 2010 júliusának végén az IMF egy új együttműködési programot indított Ukrajnában, aminek a keretében az ország 15,15 milliárd dolláros kölcsönhöz jut majd. Persze ennek megvoltak a feltételei, többek között strukturális és gazdasági reformok bevezetése.
Tovább
2010.
december
10. 10:08

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár A Napi Gazdaságnak adott interjújában Andor László munkaügyi biztos azt mondta, hogy nem jó ötlet a nyugdíj-megtakarítások átcsatornázása, főleg akkor, ha abból folyó kiadásokat finanszíroz a kormány. A biztos aránytalanságokat lát a választási opciók kapcsán, miközben úgy véli, hogy fájó lesz a kijózanodás, hiszen az állam a jövőben nagyobb terhet vállalt magára a rövid távú előnyökért cserébe.
Tovább
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
december
07. 21:58

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt Az Európai Unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben.
Tovább
2010.
december
14. 12:39

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak Az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosótól kért azonnali segítséget "3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében" a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2011.
február
07. 16:35

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen A politikus a részletek bejelentése előtt nem volt hajlandó kommentálni, mire lehetnek elégségesek a kormányzat várható strukturális reformjai. A hazai nyugdíjrendszer átalakítását viszont "nagyon rossznak" értékeli; a magán-nyugdíjpénztárak tervezett utólagos átvilágításáról pedig azt mondta: az egy "színtiszta bosszúhadjárat".
Tovább
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2010.
október
21. 10:34

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket

Brüsszel vizsgálja a magyar magán-nyugdíjpénztári terveket Az állam többet nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztáraknak - mondta Orbán Viktor kormányfő egy televíziós interjúban. Most 2,8 millió ember tagja a 18 magánnyugdíjpénztárnak, akik összesen havonta 30 milliárd forintot fizetnek be az APEH-hez, amely tovább küldi az összeget a pénztárakba; az állam pedig ugyanekkora összeget betesz az állami nyugdíjkasszába. Korábban a miniszterelnök annyit mondott, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket csak 14 hónapig irányítja az állami nyugdíjkasszába.
Tovább
2011.
február
06. 10:38

Csaba László: fél disznóból és gyógyvízből nem épül fel Magyarország

Csaba László: fél disznóból és gyógyvízből nem épül fel Magyarország Hiányolja a kormány hosszú távú elképzeléseit a Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában arról beszélt, hogy ma még nem látszik, hogy 2013-tól például mi lesz a nyugdíjakkal, ha valóban csak annyit fordíthatnak nyugellátásra, mint amennyi járulékból befolyik a költségvetésbe. Mert bár az Orbán-kormány tervei szerint a gazdasági növekedés felgyorsítása fogja megoldani ezt a problémát, Csaba László szerint a 2,5-3 százalékos növekedési pályán marad a bővülés, abból nem teremtődik meg a fedezet.
Tovább
2011.
február
10. 16:48

EU a nyugdíjrendszerről: Aggódunk, de ez a kormány hatásköre

EU a nyugdíjrendszerről: Aggódunk, de ez a kormány hatásköre Továbbra is vannak aggodalmai az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszer átalakításáról decemberben megszavazott magyar törvénnyel kapcsolatban - derül ki abból a válaszból, amelyet Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos adott Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő írásbeli kérdésére.
Tovább
2011.
január
07. 11:46

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt A magyar nyugdíjpolitika nem kerül be az EU ajánlások közé. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa szerint tavalyi képe alapján Magyarország "nem tartozik az instabil EU-tagállamok közé", de ezt természetesen el lehet rontani.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART