2011.
augusztus
31. 17:46

A nyugdíjpénzek átrendezték a megtakarítások szerkezetét

Címkék:
malacpersely A második negyedévben a magán-nyugdíjpénztári vagyon döntő része átkerült a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba, így az intézményi megtakarítások szerkezete átalakult: a pénztári vagyon jelentősen csökkent, és a biztosítói vagyon lépett elő a legnagyobb csoporttá.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) szerdán közölt negyedévi összesítése szerint az intézményes megtakarítás 30 százalékkal csökkent 2011 második negyedévében, 6.853 milliárd forintra zsugorodott az első negyedév végi 9.822 milliárd forintról. Ezen belül a befektetési alapok vagyona 0,7 százalékkal, míg a vagyonkezelt vagyon 49 százalékkal csökkent.

A második negyedév végén a vagyonkezelt vagyon 35 százaléka volt pénztári vagyon, 52 százaléka biztosítói vagyon, 13 százalék pedig az egyéb kategóriába sorolható. Az első negyedév végén még a pénztári vagyon volt a legnagyobb kategória, 66 százalékos aránnyal, a biztosítói vagyon 27 százalékot, az egyéb kategória 7 százalékot képviselt.

A pénztári vagyon június végére 1.081 milliárd forintra csökkent a március végi 3.969 milliárd forintról a magán-nyugdíjpénztári vagyonátadások hatására. A pénztárakon belül az önkéntes pénztárak részaránya most már megközelíti a háromnegyedet, míg a magánnyugdíjpénztárak csupán az egynegyedet közelítik.

A pénztárak portfólióin egyértelműen látszik a kevésbé kockázatosabb eszközök, azaz az állampapírok arányának növekedése, míg a kockázatosabb részvények arányának csökkent mind a hazai, mind a külföldi eszközöket tekintve. A BAMOSZ értékelése szerint ez egyrészt a vagyonátadással függ össze, másrészt viszont a bennünket körülvevő és nem szűnő globális piaci bizonytalansággal magyarázható.

A hazai állampapírok aránya 53 százalékról 62 százalékra ugrott a pénztári portfóliókban, a hazai részvények aránya viszont 9 százalékról 6-ra zsugorodott. A külföldi állampapírok aránya 1 százalékról 4-re nőtt, míg a külföldi részvények aránya 26 százalékról 16-ra esett.

Hasonló tendenciai látszik a biztosítói vagyonkezelésnél is: azaz csökkent a részvények aránya, míg a magyar és külföldi állampapírok súlya nőtt.

A kezelt vagyon most már legnagyobb hányadát képviselő biztosítói vagyon 1.577 milliárd forint volt a második negyedév végén. Ebből 647 milliárd forintot tettek ki a befektetéssel kombinált, úgynevezett unit-linked termékek, az egyéb biztosítói vagyonok értéke pedig 930 milliárd forint volt június végén.

Forrás: hvg.hu

Vissza
2011.
augusztus
30. 09:37

Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk

 Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk Rég volt olyan nehéz időszaka a magyar társadalomnak, mint amilyen a következő ősz lesz – ezt mondta Orbán Viktor a diplomatáknak.
Tovább
2011.
augusztus
24. 18:57

A nyugdíjpénzek elköltése sem fog segíteni

A nyugdíjpénzek elköltése sem fog segíteni A kiskereskedelmi értékesítés volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011. júniusban 0,5%-kal mérséklődött, az első félévben lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júniusi forgalom volumene 0,5%-kal elmaradt az előző havitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tovább
2011.
augusztus
29. 06:49

Varga: nem lesz egyszerű a hiányt befedni

Varga: nem lesz egyszerű a hiányt befedni Varga Mihály szerint az idei év legfontosabb feladata, hogy befedjék azt a 80-100 milliárd forint körüli államháztartási hiányt, amely akkor keletkezik, ha a tervezetthez képest valóban alacsonyabb, az első becslések szerint 2 százalék vagy az alatti lesz az ez évi gazdasági növekedés.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART