2012.
március
25. 15:55

A nyugdíjpénztáraktól kölcsönözhet a szlovák kormány

Címkék:
Robert Fico A leendő szlovák kormány előtt álló kihívások legnagyobbika a költségvetési hiány csökkentése lesz, a miniszterelnöki szék várományosa, Robert Fico szerint. A deficit csökkentést többek közt progresszív jövedelemadó bevezetésével és a bankadó emelésével akarja megoldani a majdani kabinet. Fico azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány - az infláció szintjénél magasabb kamatért - kölcsönözne a nyugdíjpénztáraktól.

Robert Fico mindezt a szlovák közszolgálati televízió egyik politikai vitaműsorában mondta el vasárnap. Akarjuk vagy sem, muszáj csökkentenünk a költségvetés hiányát úgy, hogy az 2013-ban 3 százalék alá menjen - mondta el Robert Fico. Rámutatott: ennek a célnak az eléréséhez a szlovák kormánynak több mint 1 milliárd euró többletbevételt kell találnia 2013-ban. Hozzátette: megvannak a saját "receptjeik" a hiány orvoslására és a több mint 1 milliárd euró többletbevétel biztosítására.

A leendő szlovák kormány nem tervez áfaemelést, ehelyett a költségvetés bevételi oldalát a progresszív jövedelemadó bevezetésével és a bankadó emelésével erősítené. Progresszív adót vezetünk be minden 2750 eurónál magasabb havi jövedelemmel rendelkező személy számára - jelentette ki Robert Fico. Hozzátette: el tudja képzelni, hogy a jelenlegi 0,4 százalék helyett 0,6-0,7 százalékra emelnék az úgynevezett bankadót.

Robert Fico elmondta, terveik közt szerepel az is, hogy a magányugdíjpénztári tagok önkéntesen kiléphetnének a pénztárakból. Ha így döntenének, nyugdíjjárulékuk azon része, amely eddig a magánnyugdíj pénztárakba folyt, az állami nyugdíjbiztosítási rendszer első, úgynevezett szolidaritási pillérébe kerülne. Robert Fico a nyugdíjpénztárak befektetései kapcsán elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány - az infláció szintjénél magasabb kamatért - kölcsönözne a nyugdíjpénztáraktól. A leendő kormánynak tervei között az is szerepel, hogy a magányugdíj-biztosítóknak a jövőben kezességet kellene vállalniuk ügyfeleik betéteinek elértéktelenedéséért. Ez a garancia azt jelentené, hogy a nyugdíjpénztáraknak - amennyiben veszteségesek - meg kellene téríteniük az ügyfelek számára azt a veszteséget.

Eddig példa nélkül álló, széleskörű érdekegyeztetést tervez Robert Fico. Bejelentette: a kormány szerdára összehívta a szociális partnereket. A találkozóra a munkaadók és a munkavállalók több érdekképviseleti szerve mellett a Szlovák Tudományos Akadémia, a Városok és Falvak Társulása valamint az egyházak képviselői is meghívót kaptak. Robert Fico szeretné, ha a "Szolidaritás tanácsa" a kormány programjának megalkotását követően is érdekegyeztető fórumként működne.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART