2012.
március
29. 12:52

A nyugdíjpiacon látják a jövőt a biztosítók

Címkék:
MABISZ A magyar biztosítási szektorra lehet és érdemes alapozni - üzente a kormányzatnak a Mabisz alelnöke a Portfolio.hu biztosítási konferenciáján. Pandurics Anett szerint egy versenysemleges öngondoskodás-támogatás rövid távon komoly mértékben képes lenne számottevő állampapír felszívásához hozzájárulni, amely a jelen helyzetben makrogazdasági szempontból nagyon fontos lehet.

A magyar biztosítóknak egyre inkább régiós piacokon kell harcolniuk, hiszen a 31 biztosító és 27 egyesület mellett 14 tagállami biztosítónak van már hazánkban fióktelepe. Ráadásul 13 tagállami biztosításközvetítő nyitott Magyarországon fióktelepet, vagyis a hazai termékek mellett egyre inkább számíthatunk uniós termékek megjelenésére is a hazai piacon - mondta Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója, a Mabisz alelnöke a Portfolio.hu biztosítási konferenciáján.

A szektor adózott eredménye 1,9 milliárdról 15,5 milliárdra ugrott, mert bár a különadó megmaradt, a 2010-es év természeti katasztrófáinak nyoma sem volt tavaly. Előzetesen komoly félelem volt a piacon, hogy a végtörlesztés komoly tételt visz el a piacról, ám ez nem valósult meg - mondta Pandurics Anett.

Válságálló a szektor

A szektor tőkeellátottsági mutatója továbbra is stabil, válságálló, hiszen 200 százalék felett tart, ami jelzi, hogy a szakmára valóban lehet támaszkodni. A biztosítási piac reálértéken ugyanakkor 2007 óta csökken, a bruttó díjbevétel 3,3 százalékos csökkenéséből a nem életág 6,2 százalékos visszaesése és az életág lényegében stagnáló 0,7 százalékos visszaesése mutat. Az életág némi korrelációt ugyan még mutat a GDP-vel, ám a nem életági zuhanás a válsággal nem magyarázható - vélekedett Pandurics Anett.

A gépjármű-biztosítások terén mind a díjszint, mind a szerződések száma drasztikusan tovább csökken - 30-37 milliárd forint tűnt el az üzletágból. Az átalakítások, racionalizálások ellenére a biztosítók gyorsan tudnak alkalmazkodni, hiszen például a baleseti különadó bevezetését komolyabb zökkenők nélkül tudta megoldani a szektor.

Növekedhet az állampapír-portfóliójuk

A szakember hangsúlyozta: a biztosítók államkötvény befektetései viszonylag stabilan tartják a 950 milliárd körüli állampapír-portfóliót, s ez a mai gazdasági helyzetben rendkívül felértékelheti a szektort. Az állomány még bőven növekedhet is - erre már tettek javaslatot a kormányzat felé - hívta fel a figyelmet a Mabisz alelnöke.

Az idei év első három hónapja a kgfb-történetről szólt - a baleseti adó és a kártörténeti nyilvántartás átalakítása komoly bizonytalanságot okozott a piacon - amelyeket a biztosítóknak sikerült jól kezelni. Az áttörési lehetőségek között Pandurics Anett az egészségbiztosítást és a nyugdíjkérdés rendezését emelte ki, ám e téren nem igazán a biztosítók a kezdeményezők.

Nagyon fontos lenne, hogy valóban versenysemleges legyen a hosszú távú megtakarítások ösztönzése - ha sikerülne a piacot ezen az ágon növelni - márpedig a biztosítók képesek lennének gyors áttörést elérni - az makroszinten komoly eredményt hozhat - hívta fel a figyelmet Pandurics Anett. A Magyar Posta Biztosító első embere a fentiek mellett a kötelező biztosítások liberalizálása és a felelősségbiztosítások szabályozása terén vár érdemi előrelépést az idei évtől.

Forrás: napi.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART