2012.
április
19. 13:10

A nyugdíjrendszer összeomlásától tart a lengyelek többsége

Címkék:
lengyel zászló A lengyelek 55 százaléka szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer nem tart ki 20 évig, így egyre többen aggódnak amiatt, hogy nem számíthatnak állami nyugdíjra - derült ki a Dziennik Gazeta Prawna című gazdasági-közéleti napilapban csütörtökön ismertetett felmérésből.

A Homo Homini közvélemény-kutató intézet legújabb felmérésében 1100 felnőttet kérdezett meg.
Csak egyharmaduk (29 százalék) hisz abban, hogy a jelenlegi rendszer - legfeljebb kisebb módosításokkal - 20 év múlva is működni fog, míg a többség szerint az teljesen megváltozik vagy összeomlik.
A pályakezdő, 25-34 éves fiatalok több mint fele (53 százalék) szerint a rendszer két évtizeden belül teljesen megváltozik, míg a 35-44 éves, legjobban kereső aktív munkavállalók 54 százaléka biztosra veszi, hogy a lengyel nyugdíjrendszer csődbe jut.

A felmérés résztvevőinek csak 34 százaléka bízik az állami nyugdíjban, míg a többiek elsősorban félretett pénzükre, családjuk támogatására vagy szociális segélyre számítanak (51 százalék), 15 százalék pedig nem foglalt állást az ügyben. A legnagyobb kétségei a legfiatalabb korosztálynak vannak: a 18-24 évesek 58 százaléka nem hisz a társadalombiztosítói nyugdíjakban.

Elemzők szerint a társadalom bizonytalanságát az okozza, hogy tudja, a jövőbeni juttatások a kormánytól és a parlamenttől függenek, ugyanakkor a politikusok iránti bizalom igen alacsony. Az aggodalmakat fokozza, hogy a kormányzat a költségvetés szükségleteire hivatkozva módosítja az általános nyugdíjazási jogszabályokat, de a juttatások összegével már alig foglalkozik, miközben az egyenruhások, illetve a mezőgazdaságban dolgozók kedvezményeit is alig csökkenti.

Szakértők hangsúlyozzák, hogy a bizonytalan jövő egyre több lengyelt kényszerít takarékosságra, de a társadalom zöme - anyagi helyzete miatt - mégis kénytelen a kétséges állami nyugdíjrendszerre bízni jövőjét.
A lengyel kormány várhatóan pénteken dönt a nyugdíjkorhatár megemeléséről és a szolgálatok tagjainak nyugdíjkedvezményeiről. A tervezet 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára. Jelenleg a lengyel nők 60 évesen, a férfiak 65 évesen vonulnak nyugdíjba.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
február
15. 01:34

A lengyel miniszterelnök bejelentette a nyugdíjkorhatár növelését

A lengyel miniszterelnök bejelentette a nyugdíjkorhatár növelését Donald Tusk lengyel miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormánya 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára, és a jogszabály tervezetét 30 napos társadalmi konzultációra bocsátja, mielőtt beterjeszti a parlamentben.
Tovább
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART