2012.
augusztus
13. 17:33

A nyugdíjrendszerrel is ösztönöznék a gyermekvállalást

Révész Máriusz Átgondolná a szocpol rendszerét, bevezetné a nagycsaládos igazolványt, a nyugdíjak meghatározásánál pedig a felnevelt gyerekek számát is figyelembe venné Orbán Viktor családpolitikai tanácsadója, Révész Máriusz.

A fideszes képviselő szerint a változtatásokra a rendkívül súlyos hazai demográfiai helyzet miatt van szükség. Emlékeztetett, Magyarországon a termékenységi ráta immár 1,3 alá esett, miközben egy társadalom fennmaradásához 2 fölötti rátához van szükség, vagyis a jelenleginél mintegy másfélszer több gyermeknek kellene születnie, hogy a megszülető generáció ugyanolyan létszámban legyen, mint az előző.

Révész szerint, ha nem történik érdemi változás a demográfiai mutatók tekintettében, akkor a helyzet drámai gazdasági és társadalmi feszültségekhez vezethet. Ezért az éppen aktuális kormánynak pártállástól függetlenül mindent meg kell tennie, hogy ezen a helyzeten változtasson, néhány évtizeden belül ugyanis nem csak Magyarországnak, hanem egész Európának nagyon súlyos kihívásokkal kell szembenéznie.

Révész elmondta, bár az idei születésszám vonatkozásában a tavalyi adatokhoz képest némi javulás tapasztalható, a helyzet a 2010-ben mértnél még mindig sokkal rosszabb, ez alapján pedig kijelenthető, hogy a gyermekes családok támogatására irányuló eddigi intézkedések nem elegendőek.

Így például a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt megszüntetett, majd a második Orbán-kormány által újraindított szocpol rendszer sem elegendő – vélekedett a kormánypárti képviselő, hozzátéve, hogy bár a júliusig működő rendszert felváltó új program persze a remények szerint már kedvezőbb lehetőségeket rejt a családok számára, a feltételeken továbbra is érdemes elgondolkodni, hiszen a támogatást jelenleg is kevés család tudja igénybe venni.

Ami a nyugdíjrendszer átalakítására irányuló javaslatát illeti, Révész elmondta, jelenleg Magyarországon a gyermeket vállaló családokat rendkívül sok hátrány éri, és ez a többgyermekes családok esetében halmozottan jelentkezik. A három, vagy több gyermeket nevelő családoknak például körülbelül harminc százaléka él a szegénységi küszöb alatt, vagyis ma Magyarországon a gyermekvállalás egyfajta szegénységi kockázatot is jelent – vélekedett a fideszes képviselő, aki szerint ezen kockázatot például a nyugdíjrendszerben fellelhető igazságtalanság kiküszöbölésével lehetne csökkenteni.

Révész szerint ugyanis mára bebizonyosodott, hogy azok a rendszerek, amelyek büntetik a gyermekvállalást, nem életképesek. Ezért a nyugdíjak meghatározásánál a munkavállaló járulékbefizetése mellett a felnevelt gyermekek számát is figyelembe kellene venni, és azok tevékenységét is elismerni, akik a karrierépítés helyett a gyermeknevelést választották, hiszen az általuk felnevelt gyerekek is nyugdíjbefizetők lesznek. Ráadásul ez azoknak is érdeke, akik nem szülnek gyereket, hiszen ha nem születik gyerek, akkor senkinek nem lesz nyugdíja – magyarázta Révész, aki szerint igazságtalan, hogy egy idős asszony, aki több járulékbefizető gyermeket is felnevelt, havi negyvenezer forint nyugdíjból kénytelen megélni.

Forrás: atv.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART