2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

Tőzsde A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői éppen a jövő évi költségvetési tervezet hétvégi ismertetése előtt jártak Budapesten, ahol a kormány "egyik vezető tanácsadójával", az MNB monetáris tanácsi tagjaival és szakértőivel, alapkezelőkkel és a Költségvetési Tanács tagjaival folytattak tájékozódó tárgyalásokat.

A látogatásról - és az azóta bejelentett 2011-es költségvetési tervekről - Londonban hétfőn kiadott átfogó értékelésükben a Morgan Stanley elemzői kiemelték: ha a kormány a nyugdíjalapok teljes vagyonát bevonja az adósságcsökkentésbe, a GDP-érték arányában számolt adósságráta 10 százalékpont körüli mértékben csökkenne. A befizetések folyamatos átirányítása az állami rendszerbe az éves GDP-arányos deficit 1,5 százalékpontos csökkenését eredményezheti ahhoz képest, amennyi az államháztartási hiány egyébként lenne.

A ház szerint azonban mindez a nyugdíjreform visszafordítását jelentené, és az átállás hosszú távon valószínűleg nem lenne életképes.

A Morgan Stanley e véleményének alátámasztására felidézi, hogy azokban az országokban, amelyekben nincs kötelező második nyugdíjpillér - mint például Nyugat-Európa legtöbb országában -, az állam több pénzt tud beszedni az első pillér számára, és ezt a jelenlegi nyugdíjak kifizetésére használja. Tekintettel azonban a demográfiai folyamatokra, ez a rendszer "egyértelműen fenntarthatatlan" lesz hosszú távon.

A ház szerint igaz ugyanakkor, hogy mivel a nyugat-európai kormányok több pénzhez jutnak az adófizetőktől a mostani nyugdíjasok ellátmányának kifizetésére, kevesebb hitelfelvételre szorulnak, mint például Magyarország vagy Lengyelország.

Ez utóbbi országok pótlólagos költségeire szokás "a nyugdíjreform költségei" kifejezéssel utalni, és ez állt az EU statisztikai hivatalával (Eurostat) nemrégiben kialakult hiányelszámolási nézeteltérés mögött.

"Úgy tűnik", mintha az késztette volna a magyar kormányt a nyugdíjpénztári tervek kidolgozására, hogy az Eurostat végül nem engedte meg a közép-kelet-európai országoknak a nyugdíjreform-költségek kivételét a hiány- és adósság-elszámolásokból - vélekednek hétfői értékelésükben a Morgan Stanley londoni elemzői.

A ház szerint "nagyon komoly hosszú távú kérdés", hogy mi történik a magyar nyugdíjrendszerrel 2011 decemberétől, amikor a kormánynak "elvileg" ismét el kell kezdenie az átutalásokat a második pillért alkotó magánnyugdíj-alapokba. Ha az 1997-es nyugdíjreform visszafordításáról van szó, akkor az egyik lehetőség az, hogy a kormány egyszerűen 2011 után is folytatja az összes befizetés átterelését az állami társadalombiztosításba, és vonzó feltételeket teremt ahhoz, hogy a befizetők eddigi magán-nyugdíjpénztári megtakarításaikat is áttegyék az állami rendszerbe - áll a Morgan Stanley hétfői elemzésében.

A ház londoni szakértői ugyanakkor közölték: egyetlen budapesti megbeszélésükön sem kaptak választ vagy egyértelmű felvilágosítást arra "a jogos kérdésre", hogy a nyugdíjtervek a magánnyugdíj-alapok teljes körű államosításának első lépését jelentik-e.

A Morgan Stanley elemzői közölték azt is: magyarországi tárgyalópartnereik körében "széleskörű volt a meggyőződés" arról, hogy a kormány az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélt egyaránt teljesíteni tudja. A cég szerint az adóztatási és nyugdíjpénztári tervek alapján "komoly esélye" van annak is, hogy a jövő évi hiány a tervezett szintet sem éri el.

Hosszabb távon azonban "maradnak nyitott kérdések". A Morgan Stanley elemzői szerint ugyanis amint a "válságadók" kifutnak, súlyos, évente hozzávetőleg 700 milliárd forintnyi - a GDP-érték 2,5 százalékának megfelelő - kiesés keletkezik. Ez a "strukturális rés" teljes egészében 2013-tól jelenik meg, és a Morgan Stanley szakértői budapesti tárgyalásaikon semmilyen egyértelmű felvilágosítást nem kaptak az e rés betömését célzó intézkedésekről - áll a cég hétfői londoni elemzésében.

Ugyanerről a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési elemzői hétfői értékelésükben azt írták: a magyar kormány továbbra is adós stratégiája kulcsfontosságú részleteinek ismertetésével, és a következő hat hónap döntő jelentőségű lesz abból a szempontból, hogy 2012-2013-ban - amikor az EU és az IMF hiteleinek törlesztései megugranak - elkerülhetők lesznek-e a komoly finanszírozási problémák.

Hétfői elemzésükben a Royal Bank of Scotland bankcsoport londoni szakértői is kiemelték, hogy 2014-ig az államadósságból komoly tételek járnak le, miközben az átmeneti adóztatás jelentette finanszírozási segítség 2012-ben véget ér.

A Morgan Stanley hétfői londoni helyzetértékelése szerint - tekintettel arra, hogy 2012-2013-ban az IMF-hitelek zöme lejár - kérdéses, hogy "bölcs politika volt-e" az eltávolodás a valutaalaptól, mivel ha a piaci viszonyok a 2012-ig terjedő időszakban romlanának, a magyar kormánynak érdekében állhat az IMF-fel szembeni törlesztések átütemezése. Mindemellett a piacok még mindig nagy figyelmet fordítanak arra, amit az IMF mond, és ez - "tetszik, nem tetszik" - egyértelműen arra ösztönzi a magyar kormányt, hogy jóban legyen a valutaalappal.

A Morgan Stanley szerint "alapvetően elhibázott" az az elképzelés, hogy a kormány majd az EU-val tart kapcsolatot, miközben kerüli az IMF-et, mivel gazdaságpolitikai kérdésekben az EU sem lesz elnézőbb, mint az IMF.
 

Vissza
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
augusztus
12. 10:31

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot A nyugdíjrendszerünk bajait nem lehet kizárólag a rendszer keretein belül orvosolni. A terebélyesedő demográfiai és foglalkoztatási nehézségek kívülről érkező problémák, ezeket a mindenkori nyugdíjrendszernek automatikusan kellene kezelnie. A mai szisztéma csak átmenetileg tartható fenn, hosszabb távon a külső hatásokra már nem tud jól reagálni, így az újabb kiigazítások elkerülhetetlenek lesznek.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2010.
október
13. 17:20

A pénztártagokat viselheti meg a legjobban a megszorítás?

A pénztártagokat viselheti meg a legjobban a megszorítás? A hazai nyugdíjpénztárak számára nem túl fényes bejelentés érkezett a kormányfő részéről, Orbán Viktor szavaiból arra lehet következtetni, hogy 2010 november és 2011 december vége között a magánnyugdíjpénztárakhoz nem utal az APEH járulékokat, a 8 százalékos rész pedig az állam markát ütheti. Ezt azért sem lenne egyszerű megvalósítani, hiszen a pénztárak működése a befizetéseken áll vagy bukik. A szektor számára további negatív tényező, hogy a visszalépés lehetőségét is meg akarja nyitni a kormány, bár azt még nem lehet tudni, hogy milyen feltételekkel.
Tovább
2010.
június
22. 09:44

Magyar nyugdíjak, német pontok: mi lesz 2050-ben?

Magyar nyugdíjak, német pontok: mi lesz 2050-ben? Súlyos gondok várnak az idősekre a következő évtizedekben Magyarországon. Bár a nyugdíjrendszer pénzügyileg stabil, a nyugdíjak elértéktelenedése és az időskori elszegényedés tömegessé válása fenyeget. A hvg.hu magyar és német szakértőket hallgatott meg, mit lehet tenni az elöregedő társadalomban.
Tovább
2010.
október
15. 19:50

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá?

Nyugdíjas kor... felkészültünk rá? Ahogy telnek az évek egyre csábítóbbnak tűnnek a nyugdíjas évek nyugodt ritmusú pillanatai? A reggeli újság fotelben olvasgatása az időjárás jelentés alatt? Jól hangzik – ám nem biztos, hogy valóban ennyire élvezné dédelgetett álmát, a nyugállományt.
Tovább
2010.
március
29. 18:04

Nyugdíjcélú takarékoskodásra életciklus alap

Nyugdíjcélú takarékoskodásra életciklus alap Az elkövetkezõ idõszak egyik meghatározó befektetési alap terméke a nemzetközi piacon a céldátumra optimalizált életciklus alap (Target-date Fund) lehet, a termékek hazai térnyerése elõtt azonban még számos kérdés áll.
Tovább
2010.
április
21. 18:12

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk Miközben a magyarok fele szerint az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról, azt mindössze 3%-uk hiszi, hogy nyugdíjba vonulásukkor biztosítja majd részükre a megfelelő mértékű juttatást. Ennek ellenére igen alacsony azon aktív korúak aránya is, akik rendszeresen tesznek félre nyugdíjas éveikre.
Tovább
2010.
október
26. 09:24

Nyugdíjpénztárak - Rövid vita után megszavazták

Nyugdíjpénztárak - Rövid vita után megszavazták Elfogadta az Országgyűlés a kormány javaslatát, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti az alapját annak, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.
Tovább
2010.
augusztus
17. 14:33

Nyugdíjreform elszámolása: már az unió előtt a kérdés

Nyugdíjreform elszámolása: már az unió előtt a kérdés Lengyelország kezdeményezésére kilenc uniós tagállam közösen fordult az Európai Tanács elnökéhez és az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi ügyekért felelős biztosához annak érdekében, hogy a korábban nyugdíjreformot végrehajtó tagállamok reformmal kapcsolatos költségeit az EU az elszámolásokban vegye figyelembe, közölte az NGM kedden.
Tovább
2010.
január
08. 18:28

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj A politikától független, a befizetésekhez igazodó, ugyanakkor a jelenleginél alacsonyabb, esetenként évjáratok között is eltérő ellátás várható abból a – Fidesz szakpolitikusai által is szorgalmazott – virtuális, egyéni számlás nyugdíjrendszerből, amelynek modellszámításait a közelmúltban tette közzé a nyugdíjkerekasztal.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART