2010.
június
07. 15:24

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait?

malacpersely Határozottan elutasítja a magánnyugdíjpénztárak "államosításával" kapcsolatban felröppent kormányzati elképzeléseket a Stabilitás Pénztárszövetség, álláspontja szerint rövid távú haszonért kockáztatná a jövőt a kormány.

A pénztárak 100 százalékát tömörítő érdekképviseleti szervezet sajtóközleménye szerint a tőkefedezeti rendszer kialakításának alapvető célja a nyugdíjrendszer biztonságos működésének, hosszú távú fenntarthatóságának megteremtése volt. A gazdasági válság okozta problémákat nem a magánnyugdíjpénztári tagok megtakarításainak rovására kellene rendezni - hangsúlyozta a szövetség.

Juhász Istvánné, a szövetség főtitkára kijelentette: egyre több jel mutat arra, hogy az új kormány a magánnyugdíjpénztári tagok számláján felhalmozódó 2700 milliárd forintos vagyont az államháztartási hiány csökkentésére fordítaná, azaz már most "elköltené", ami súlyosan veszélyezteti az évek óta takarékoskodó, közel 3 millió aktív magánnyugdíjpénztári tag érdekeit.

Forrás: napi


Matolcsy: nem államosítják a magánnyugdíjpénztárakat

Igazán aggodalomra ad okot, hogy kiderült, a május végi költségvetési hiányszám az egész éves 87 százaléka – jelentette ki Matolcsy György a TV2 Híradójában.

A gazdasági miniszter leszögezte: a 3,8 százalékos költségvetési hiányszám nem teljesíthető, ha a kormány nem avatkozik be. A kormánynak egy olyan akcióterven kell dolgoznia, mely egyszerre teljesít két feladatot. Egyfelől, hogy az év végi hiány 3,8 százalékos legyen. Másfelől be kell indítani a magyar gazdaságot. Egy nagyon finomra hangolt, okos akciótervet kell készíteni – tette hozzá.

Szükségesnek nevezte élénkíteni a beruházásokat, ösztönözni a munkahelyteremtést, gyorsítani az uniós források lehívását, és csökkenteni a bürokráciát. Úgy vélte: a GDP 1-1,5 százalékának megtakarítása szükséges, és év végére akár pozitív növekedés is elérhető.

Hangsúlyozta: semmilyen új, megszorító programra már nincs lehetőség, mert a korábbi kormány már életbe léptetett egyet, ennek a következménye a mostani gazdasági válság.
 

Beszélt arról is, hogy a kormány asztalára került, egy ambíciózus adóátalakítási terv, mely egykulcsos rendszerrel számol, a ráta 15 és 20 százalék között lehet. Hozzátette: annyi bizonyos, hogy a családi adózás mellett döntenek, mert a gyermekvállalást ösztönözni kell.

Véleménye szerint 2011 január 1-jétől bevezethető és véglegesíthető az egykulcsos, családi adórendszer.

Van a kormány előtt olyan javaslat is, mely az 58 adónem akár az ötödét is kivezetné ebben az évben – mondta a gazdasági tárca vezetője.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: az eddigi tárgyalásokon nem került szóba a nyugdíjrendszer és a magánnyugdíjpénztárak államosítása. Egyértelművé tette: idén a minimálbért biztosan nem adóztatják meg. (A Magyar Hírlap a mai számában azt írta: banki különadó, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, a bürokrácia leépítése és a minimálbéresek megadóztatása is szerepel a kormány által kidolgozott gazdasági akciótervben.)

Forrás: Híradó

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2009.
november
07. 15:39

A bankok egy része külön foglalkozik a nyugdíjasokkal

A bankok egy része külön foglalkozik a nyugdíjasokkal A nyugdíjasok joggal kérhetik, hogy nekik ugyanúgy személyre szabott ajánlatot tegyenek a bankok, mint a fiataloknak. Erre már több pénzintézet is felkészült, különleges ajánlatokkal várják a nyugdíjasokat. Érdemes tehát megnézni az ajánlatokat, mert egy bankváltással spórolhatunk.
Tovább
2010.
január
24. 07:33

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség A nemzedékek közti együttműködésről hazánkban mostanában főleg mint „nyugdíjkérdésről”, legújabban mint „nyugdíjkatasztrófáról” beszélnek. Ezeken a hasábokon szándékosan kerülünk minden napihírt, mélyebb kapcsolatokra, hosszabb lélegzetű folyamatokra figyelünk.
Tovább
2009.
december
07. 09:27

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból Egy év alatt közel hetvenezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, sokan főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - cselekedtek így - számol be a Napi Gazdaság.
Tovább
2009.
december
01. 20:17

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.
Tovább
2010.
április
01. 20:58

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk A magyarok több mint fele - 59 százaléka - nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, illetve a magán- és önkéntes nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel, szabályozásokkal, tennivalókkal, és összességében úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a nyugdíjas éveikre való felkészüléssel – derül ki az Aviva Csoport tavaly készült felméréséből. A szakemberek szerint nem lehet a mindenkori kormányra várni, az emberekben kéne tudatosítani az öngondoskodás fontosságát.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART