2011.
augusztus
23. 16:32

A nyugdíjvagyonból fizeti vissza az áfát az állam

ÁFA A kormány gyorsan akarja rendezni a július végén elmeszelt magyar áfaszabályozás következtében kieső adóbevételeket. Idén ugyanis még fedezetet nyújt a 100-200 milliárd forintos összegre az államhoz került nyugdíjvagyon.

Összesen 100-200 milliárd forinthoz juthatnak még idén azok a cégek, amelyektől uniós jogba ütköző módon tartott vissza áfát a magyar állam - tudta meg a portál több, az ügyre rálátó, a döntéselőkészítés fázisait ismerő forrásoktól. A visszafizetés leginkább az exportra termelő cégeket és az építőipari vállalkozásokat érinti, mert náluk fordul elő leggyakrabban, hogy az áfát már befizették, de a partnerüket még nem fizették ki - írja az Origo.

Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium múlt heti közleménye nem térti ki arra, hogy a kormány mikorra hozza összhangba szabályozását az uniós normával, a portál arról értesült, hogy "javában folyik az ötletelés", még az idén ki akarja fizetni a cégeket a kormány. A kormány számára azért sürgős a kifizetés, mert a 100-200 milliárd forintos összeg rontja a költségvetés egyenlegét, idén viszont fedezni tudja a nyugdíjvagyonból.

Az Origonak nyilatkozó adószakértők szerint semmi garancia nincs arra, hogy az elmaradt kamatokért kártérítést fizessen az állam.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
2010.
december
20. 18:56

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - felelte egy kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői tájékoztatón.
Tovább
2011.
február
19. 15:53

Nyugdíjmilliárdok: nagyon oda kell figyelni

Nyugdíjmilliárdok: nagyon oda kell figyelni Bár lezárult a magánnyugdíjpénztárban maradásról szóló nyilatkozattétel határideje, továbbra is sok a fontos részlet az üggyel kapcsolatban, amelyre nemcsak az állami szerveknek, hanem a lakosságnak is nagyon oda kell figyelni. A mögöttünk hagyott hét és az elvétett 2010-es államháztartási hiánycél azt is megerősítette, hogy a kormánynak nemcsak erre, hanem a készülő költségvetési intézkedéscsomag tartalmára és méretére is kiemelt figyelmet kell fordítania, elkerülendő az esetleges piaci csalódást.
Tovább
2011.
július
29. 17:48

Nyugdíjvagyon: költekezésbe kezdett az állam

Nyugdíjvagyon: költekezésbe kezdett az állam Úgy tűnik az ÁKK elkezdte a pénztárak eszközeinek értékesítését, az állam közel 40 milliárd forintot vont magához azonnal.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART