2013.
január
31. 17:01

A Pedagógusok Szakszervezete az ombudsmanhoz fordult nyugdíjügyben

Címkék:
Pedagógusok Szakszervezete A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint sértik az alaptörvényt azok az intézkedések, amelyek választásra kényszerítik a közszférában nyugdíj mellett dolgozókat, ezért az ombudsmanhoz fordultak.

A szakszervezet úgy ítéli meg, hogy az érintett rendelkezések nem egyeztethetők össze a jogállamiság követelményeivel, és sértik - egyebek között - az emberi méltóságot. Ezért megkeresték az alapvető jogok biztosát, kérve, hogy - élve törvény adta lehetőségeivel - forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Az érdekvédők szerdán az MTI-hez eljuttatott levelükben kiemelték: a támadott rendelkezések országgyűlési elfogadása, a Magyar Közlönyben történő megjelenése és a hatályba lépése között csupán néhány nap telt el, ezért megismerésükhöz a jogalkotó nem adott kellő időt.

Az érintett jogszabályok között említik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló szabályozást, és kitértek arra is, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi törvény korlátozza azoknak a továbbfoglalkoztatását, akik betöltötték az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.

Az említett törvénymódosítások alapvetően változtatták meg a közszolgálati jogviszony fenntartása és e mellett az öregségi nyugdíj folyósításának a szabályait. A törvények elfogadása, kihirdetése és hatályba léptetése, a kellő idő hiánya mind az érintett munkáltatókat, mind a közszolgálatban lévőket elfogadhatatlan, a jogállamiságot alapvetően sértő helyzetbe hozta - fogalmaztak.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART