2010.
október
13. 17:20

A pénztártagokat viselheti meg a legjobban a megszorítás?

Orbán Viktor A hazai nyugdíjpénztárak számára nem túl fényes bejelentés érkezett a kormányfő részéről, Orbán Viktor szavaiból arra lehet következtetni, hogy 2010 november és 2011 december vége között a magánnyugdíjpénztárakhoz nem utal az APEH járulékokat, a 8 százalékos rész pedig az állam markát ütheti. Ezt azért sem lenne egyszerű megvalósítani, hiszen a pénztárak működése a befizetéseken áll vagy bukik. A szektor számára további negatív tényező, hogy a visszalépés lehetőségét is meg akarja nyitni a kormány, bár azt még nem lehet tudni, hogy milyen feltételekkel.

A kormányfő meglehetősen markáns bejelentést tett a nyugdíjrendszerre vonatkozóan, Orbán Viktor szerint 2010. novembertől 2011. végéig felfüggesztik a befizetéseket a nyugdíjalapba. Ez azért érdekes, mivel jelenleg úgy van, hogy a bér 8 százalékát egy külön számlán különítik el a nyugdíjreformnak megfelelően, majd a kormány azt a hiányt ami az elkülönített járulékok miatt keletkezik, azt kifizeti (havi ütemezéssel) a Nyugdíjbiztosítási Alapnak.

A bejelentés valószínűleg erre vonatkozott, hiszen havi 30 milliárd forintról volt szó, ami évesítve 360 milliárd forintot jelent, tehát éppen annyit, mint a magánpillérbe utalt járulékok miatt hiányként jelentkezik az államnál. Ha mindezt tovább gondoljuk, akkor ez azt jelenti, hogy mostantól egy éven keresztül az összes járulék az állami kasszába fog befolyni (24 % foglalkoztatói + 9.5 % biztosítotti), tehát 2010-ben 60 milliárd forint, 2011-ben pedig legalább 360 milliárd forint a plussz bevétel.

A magánnyugdíjpénztártagok számára ez tükörfordításban azt eredményezi, hogy ennyi pénz plusz a hozamai fognak az egyéni számlákon hiányozni. Ez meglehetősen komoly érvágás, hiszen ez a lépés olyan, mintha 14 havi befizetésünket kivennék az ember kezéből egy tollvonással. Egyelőre nem lehet pontosan látni, azonban ez nagyon komoly problémákat okozhat a szektorban.

A közvetett hatásokkal is érdemes számolni, nem szabad elfelejteni, hogy a nyugdíjpénztárak vagyonát nagy többséggel alapkezelők kezelik, akiknek meghatározó bevételi forrást jelent a vagyonkezelői díj. Jellemzően a nagyobb pénztárak pénzügyi csoportokon belül fektetik be a vagyonukat, ez pedig semmiképpen sem jó üzenet.

A fő gond emellett az is, hogy a nyugdíjpénztárak a befizetésekből élnek, onnan vonhatják le a működésre vonatkozó forrásokat. Viszont ha nincs ilyen befizetés, akkor a bevételek is teljes egészében elapadhatnak. Nehéz belegondolni, hogy egy ilyen lépést hogyan lehet keresztülvinni, az biztos ha így marad, akkor a díjstruktúrát is át kell alakítani.

A kormányfő ezen felül azt is elmondta, hogy kidolgoznak egy olyan törvényt, ami lehetővé teszi, hogy a nyugdíjpénztártagok visszaléphessenek a tiszta állami pillérbe. A szektor számára ez is komoly érvágást jelenthet, bár még pontosan nem ismerjük ennek a körülményeit.

Információink szerint a Stabilitás Pénztárszövetségnél, elemzik a helyzetet, illetve próbálják értékelni a kormányfő beszédét.

Véleményünk szerint mivel az elmúlt napokban, hetekben nem lehetett olyan körülményről hallani az iparágban, ami ilyen jellegű változtatásokra utalt volna, azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a kormány nem folytatott aktív tárgyalásokat a szektorral, tehát meglepetésként érte a szektort a bejelentés.

Első hallásra tehát mind a szektor, mind a lakosság számára nagyon kedvezőtlen bejelentés érkezett, azonban mivel a pontos ütemezést és részleteket nem ismerjük, ezért még nem lehet pontos véleményt alkotni Orbán Viktor intézkedéseiből. Például átmenetileg akár elviselhető is lehet a nyugdíjpénztári befizetések leállítása, ha például 2012-tól évekig magasabb járulékokat különítenek majd el a saját számlákon. Viszont ekkor is még az a kérdés, hogy hogyan lehet a pénztári szektor működőképességét fenntartani.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
augusztus
27. 18:44

A bankadó viheti el a nyugdíjemelést

A bankadó viheti el a nyugdíjemelést Ha a költségvetési egyensúly érdekében kivetett bankadó miatt lassul a gazdaság, azt a nyugdíjasok is megsínylik, mivel elmaradhat a nagyobb nyugdíjemelés, így 25-31 milliárd forinttól esnek el jövőre - írta az index.hu pénteken.
Tovább
2010.
augusztus
12. 10:31

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot A nyugdíjrendszerünk bajait nem lehet kizárólag a rendszer keretein belül orvosolni. A terebélyesedő demográfiai és foglalkoztatási nehézségek kívülről érkező problémák, ezeket a mindenkori nyugdíjrendszernek automatikusan kellene kezelnie. A mai szisztéma csak átmenetileg tartható fenn, hosszabb távon a külső hatásokra már nem tud jól reagálni, így az újabb kiigazítások elkerülhetetlenek lesznek.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2010.
június
07. 15:24

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait?

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait? Határozottan elutasítja a magánnyugdíjpénztárak "államosításával" kapcsolatban felröppent kormányzati elképzeléseket a Stabilitás Pénztárszövetség, álláspontja szerint rövid távú haszonért kockáztatná a jövőt a kormány.
Tovább
2009.
december
01. 20:17

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.
Tovább
2009.
december
17. 19:09

Normakontroll a nyugdíjpénztárak ügyében!

Normakontroll a nyugdíjpénztárak ügyében! Két év sem telt el azóta, hogy az MSZP-SZDSZ kormány privatizálni akarta - az emberek felhatalmazása nélkül - az egészségbiztosítást - olvasható a Fidesz elnökségének közleményében.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART