2011.
december
02. 18:14

A portugál kormány is lenyúlja a nyugdíjakat?

portugál parlament A portugál kormány megállapodott az ország négy nagy magánbankjával, hogy azok összesen 5,6 milliárd eurót utalnak át az államnak a náluk levő nyugdíjalapokból annak érdekében, hogy Portugália tartani tudja az idei évre vállalt államháztartási hiány-előirányzatot. Az állítólag egyszeri lépést azzal indokolták, hogy a kormány váratlan lyukat talált a költségvetési elszámolásokban.

A Reuters értesülése szerint a portugál kormány ma döntött a lépésről, azután, hogy múlt hónapban az EU vezetői felszólították, hogy akár drasztikus intézkedésekkel, de csökkentse a hiányt. Arról egyelőre nincs értesülés, hogy az érintett bankok (Banco Espirito Santo, Millennium, Banco BPI és a Santander Totta Banco Espirito Santo) milyen formában vállalnak felelősséget a befektetők felé. A tudósítás szerint a pénzintézetek mérlegében a kiadás csak jövőre jeleni meg, de nem veszélyezteti a kötelező tartalékolási szintet.

A 78 milliárd eurós IMF-EU hitelhez kapcsolódó megállapodás alapján Portugáliának a hazai össztermék arányában mért államháztartási hiányát a 2010-es 9,5 százalékról 5,9 százalékra kell leszorítania idén. A deficit az első félév végén 8,3 százalék volt, jövőre 4,5 százalékra kellene csökkenteni a hiányt.

Múlt héten a Fitch megvonta Portugália befektetési ajánlású államadós-besorolását. A cég indoklása szerint a nagy államháztartási egyensúlyhiány, a portugál gazdaság minden szektorára jellemző magas eladósodottság, valamint a kedvezőtlen makrogazdasági kilátások miatt Portugália szuverén adósprofilja már nem felelt meg a befektetési ajánlású államadós-besorolásnak.

A legnagyobb európai hitelminősítő az eddigi "BBB mínusz"-ról egy fokozattal "BB plusz"-ra rontotta a hosszú futamidejű portugál külső és hazai adósság osztályzatát. Egyúttal megszüntette a portugál besorolások áprilisban kezdett negatív kihatású felülvizsgálatát, ugyanakkor az új osztályzatot további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással látta el.

Forrás:Privátbankár

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART