2013.
január
17. 15:18

A régióban Magyarország a második helyen áll a lakossági megtakarításban

Címkék:
ING Jelenleg Magyarország az egy főre jutó 769 eurós lakossági megtakarítással a második helyen áll a régióban a szlovén 1150 eurós teljesítmény után, 2017-re a magyar megtakarítás a másfélszeresére növekszik - mondta Michal Valentik, a Generali PFP befektetési ágazatának vezető stratégája egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A megtakarítások növekedésének egyik fontos, ki nem használt eszköze lehet az olyan nyílt végű befektetési alap, amelybe havonta fizethető be a háztartás megtakarítása - erről Schuszter Péter, a Generali alapkezelő vezérigazgatója beszélt a tájékoztatón.
A vezérigazgató véleménye szerint a magánnyugdíjpénztárak 3 ezer milliárd forintos államosított megtakarításának pótlásához 10 év szükséges.

Az MTI kérdésére, hogy miben látja a magyar megtakarítások látványos növekedését a Generali PFP 2017-ig, Michal Valentik azt válaszolta, hogy az eddigi trendek alapján vetítették ki a növekedést. Az egész régió alacsony bázisról indult, így még messze tart az EU egy főre jutó 4 ezer eurós megtakarításától. Utalt a vezető stratéga arra is, hogy a GDP minden 1 eurós növekedése 10 centtel növeli a megtakarításokat.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a megtakarítás növekedéséhez erős gazdasági növekedés szükséges, az előadó úgy válaszolt, hogy a recesszió után ez bekövetkezik a régióban is.

Az eddigi magyarországi megtakarítás növekedésében szerepet játszott az is, hogy a magyar magánszemélyek jobban vállalják a kockázatot, mint a régió többi országában lakók. Amennyiben ez a jelenség tartós lesz, úgy hozzájárul a hozamokkal növelt magtakarítások növekedéséhez.

Michal Valentik beszélt arról is, hogy azokban az országokban, ahol működik az állami nyugdíjpénztár mellett magánpénztár is, ott az emberek biztosnak érzik öregkorukat, így kevésbé takarékoskodnak - már a nyugdíjpénztári befizetéseken kívül.

A tájékoztatón szóba került az is, hogy a magánnyugdíjpénztár államosítása arra ösztönzi az embereket, hogy maguk gondoskodjanak - még aktív korukban - az időskorukról. A piaci megtakarítások esélyét Magyarországon rontja, hogy az állam is belépett a magtakarításokért folytatott versenybe, de a magas kamatozású állampapírok nem piaci eszközök. Így a privát szereplők hátrányba kerülnek.

A tanulmányt készítő Generali PPF Holding a régió 14 országában van jelen, és 15 milliárd euró vagyont kezel. A holding többségi tulajdonosa az Assicurazioni Generali.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART