2012.
április
07. 10:15

A rektorokat is nyugdíjazzák 65 év fölött

Címkék:
rektor Nem csak a bíráknak, hanem a felsőoktatási intézmények rektorainak is távozniuk kell posztjukról, ha 65 évesnél idősebbek. Az új felsőoktatási törvény értelmében azokra is vonatkozik, hogy távozniuk kell posztjukról, ha 65 évesnél idősebbek, akiknek egyébként még nem járt le a megbízatása. A hírek szerint 13 rektort érint az ügy.

Kiss Norbert, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár úgy nyilatkozott egy korábban már létező szabályozás visszaállításáról van szó. Azokban az intézményekben, ahol a rektor, a rektrohelyettes, a gazdasági főigazgató, a dékánok már betöltötték a 65. életévüket, a magasabb vezetők megbízatását a törvény szünteti meg 2013. június 30-án, így az intézményeknek lesz idejük felkészülni. Ez nem jelenti azt, hogy az adott személy ne lehetne a későbbiekben az adott intézményben oktató, professzor vagy kutató, fűzte hozzá a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

A Rektori Konferencia elnöke szerint nem okoz fennakadást a felsőoktatási intézmények életében az, hogy a bírákhoz hasonlóan a rektorok is csak 65 éves korukig tölthetik be posztjukat. Bódis József azt mondta, van idő felkészülni, mivel az új felsőoktatási törvény rendelkezése jövő nyáron lép életbe.

Patkó Gyula professzor, a Miskolci Egyetem rektora meghatározott idejű szolgálatnak tekinti a rektori megbízatást. Mint mondta: egy egyetemi oktatónak a pálya csúcsa a professzori cím, amit nagyon nehéz elérni. A távozó rektor hozzátette, tudomása szerint az új jogszabály miatt másoknak is távozniuk kell posztjukról a Miskolci Egyetemről.

Forrás: MR/hirado.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART