2011.
április
13. 18:51

A rendőrök 40 százaléka elhagyná a pályát, ha szigorít a kormány

Címkék:
Független Rendőr Szakszervezet A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) felmérése szerit a rendőrök 40 százaléka elhagyná a rendőri pályát, ha a kormány megvonja a nyugdíj korkedvezményt. A számokból kiderül, a hivatásos szolgálatban biztosan maradók aránya alig haladta meg a 15 százalékot.

A szakszervezet saját honlapján azt írja: "A Széll Kálmán terv megvalósítása keretében a hivatásos szolgálathoz kapcsolódó utolsó érdemi kedvezmény megvonására készül. El akarják törölni a hivatásos állomány nyugdíj korkedvezményét és a szolgálat felső korhatárát 65 évre tervezik felemelni. A Rendészeti Érdekegyeztető Fórum (RÉF) ülésen a belügyminiszter által a teljes hivatásos állomány körében elrendelt véleményfelmérésre figyelemmel szakszervezetünk is közvélemény kutatást indított a kormány nyugdíjszigorítási terveiről. A szavazás egyértelműen megmutatta kollégáink véleményét."

Mint a szakszervezet írja: "mindezek tükrében kíváncsian várjuk a belügyminiszter által elrendelt felmérés eredményét. Ebben egyébként a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) ülésén elhangzott információk szerint körülbelül 2500 fő vett részt, és az ORFK vezetőitől kapott tájékoztatás szerint az eredmény elég heterogén képet mutat: minden megtalálható benne, és annak az ellenkezője is. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a minisztériumi kérdőív megszövegezése eleve kizárta, hogy egzakt módon értékelhető végeredményt kapjon a Belügyminisztérium.

A szakszervezet honlapján öt eldöntendő kérdést tettek fel

1) Egyetértesz-e azzal, hogy a kormány 65 évre emelje a hivatásos szolgálat felső korhatárát?

2) Véleményed szerint milyen életkorig képes eleget tenni a rendőr a vele szemben támasztott követelményeknek?

3) Véleményed szerint egy jelentős illetményemelést is tartalmazó életpályamodell ellentételezheti-e a hivatásos állomány nyugdíjkedvezményének megszűntetését?

4) Véleményed szerint milyen összegű illetményemelés kompenzálhatná a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségének megszűntetését?

5) Amennyiben a kormány eltörli a nyugdíj korkedvezményedet, de ezzel egyidejűleg illetményedet is megemeli legalább 30 %-al, fenntartod-e hivatásos szolgálati viszonyodat vagy leszerelsz? Az FRSZ felmérésében 1.247 fő vett részt.

Forrás: MagyarOnline

Vissza
2011.
április
11. 09:57

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek Demonstrációsorozatot szervezett az egész hétre a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDSZ)a szolgálati nyugdíj megtartása és a fizetések emelése érdekében. Az akció nem valami ellen irányul – hangsúlyozta korábban Kónya Péter, a szövetség elnöke –, hanem azt a hivatásuk védelme érdekében kezdeményezik.
Tovább
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2011.
március
31. 10:51

Jelentős béremelés a rendvédelemnél

Jelentős béremelés a rendvédelemnél Belügyi források szerint akár 20-30 százalékos béremelést is kaphatnak januártól a rendvédelmi dolgozók, egyidejűleg új, a pályán maradást ösztönző életpályamodellt dolgoz ki a szaktárca. A Belügyminisztérium „Széll Kálmán Tervbe illeszkedő javaslatait” információink szerint a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának április 5-i ülésén ismertetik az érdekképviseletekkel.
Tovább
2011.
február
27. 12:49

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani. Számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között – írja Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, melyben a nyugdíj témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.
Tovább
2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".
Tovább
2011.
április
05. 15:01

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás A keddre összehívott rendkívüli ülésen sem sikerült megállapodnia a rendvédelmi szakszervezeteknek a Belügyminisztériummal (BM) a nyugdíjról, illetve az életpályamodellről. Az áprilisi demonstráció megtartásának esélye így tovább nőtt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART