2011.
július
27. 19:12

A rendvédelmisek még tárgyalnának, a BM már nem

Címkék:
tüntetés, tábla Hiába puhítja a kormány a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatos törvénymódosítási javaslatait, a rendvédelmi szakszervezetek számára ez mit sem ér akkor, ha a szolgálati nyugdíjat megszüntetik. Szakszervezeti vezetők szerint a kormány egyáltalán nem hátrált meg, sőt újabb javaslataik kedvezőtlenebbek, mint amelyeket korábban az asztalra tettek. Eközben szerdán újra egyeztetett a kormányzat az érdekképviselettel. A belügyi tárca a tárgyalásokat egyoldalúan lezártnak tekinti.

Kétesélyesnek minősítette a kormányzattal folytatott tárgyalásokat Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének vezetője a szolgálati nyugdíj és az újonnan kialakított életpályamodell kérdésében, azt követően, hogy szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ültek az érdekképviseletek és a kormányzat képviselői a Belügyminisztériumban.

Úgy tudjuk, a szerdai tárgyalási fordulóban az életpályamodell és a szolgálati nyugdíj kérdése is napirenden volt. Az egyeztetésen a szakszervezetek jelezték: az új életpályamodellt nem tudják elképzelni a „már bent lévőkre” vonatkozóan. Szerintük új szabályt legfeljebb az újonnan felszerelőkre lehetne alkotni. Ezt a munkáltató nem fogadta el, ezért a szakszervezetek megpróbálták „finomítani” a rendszert.

Az érdekképviseletek azt kifogásolták, hogy a kormány úgy vázolja fel az életpályamodellt, hogy mellette nem emel bért, miközben 2006 óta be vannak fagyasztva az illetményalapok, a keresetek pedig a 2002-es szinten állnak. Kérték, hogy december 31-ével rögzítsék a dolgozók illetményét, hogy tudják, mennyihez képest kellene – a kormány ígérete szerint 2014-ben – 30 százalékkal többet fizetni majd a dolgozóknak.

„Az általunk végzett felmérés szerint a munkavállalók nagy százaléka minimálbér alatt éli az életét, mert annyi tartozása, bedőlt hitele van” – mondta a hvg.hu-nak Bárdos Judit. Szerinte közel 100 milliárd forint kellene ahhoz, hogy 2014-ben 30 százalékkal nőhessenek a keresetek. „Ez a pálya nem vonzó” – szögezte le. Szerinte még egy tárgyalási forduló lesz augusztus végén, de akkor már azzal a kész szövegtervezettel szembesülnek a szakszervezetek, amely ősszel a parlament elé kerül. Ehhez képest a tárca szűkszavú közleményben adta hírül, hogy „a mai napon lezárta a rendvédelmi szakszervezetekkel március óta tartó tárgyalásokat az új életpályamodell kialakításáról és a nyugdíjazás szabályozásáról. A tárca a szakszervezetek javaslatait figyelembe véve terjeszti elő törvényjavaslatát”. Erről a szakszervezetek szerda délután még mit se tudtak.

„Elfogadhatatlan az egész csomag!” – mondta lakonikusan Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) vezetője a hvg.hu-nak, amikor arról kérdeztük: változik-e a szakszervezetek hozzáállása a szolgálati nyugdíj ügyében, miután a kormány – a kiszivárgott információk szerint – több ponton felpuhította az ezzel kapcsolatos, immár kivételekkel és mentességekkel tarkított törvényjavaslatait. Jóllehet, Pongó nem gondolja úgy, hogy a javaslat „puhább” lenne, mint a korábbi tervek, ezzel együtt úgy véli: bármit is puhítanának a javaslaton, az mindenképpen elfogadhatatlan lesz a szakszervezetek számára, amennyiben a szolgálati nyugdíjat megszüntetik.

Búcsú a szolgálati nyugdíjtól

Márpedig a szolgálati nyugdíj eltörlését nyugodtan kész ténynek lehet venni. Pintér Sándor belügyminiszter a szakszervezeti vezetőkkel folytatott korábbi tárgyalásokon ugyanis egyértelművé tette: Orbán Viktor ebben a kérdésben hajthatatlan, így a szakszervezeti vezetőknek legfeljebb a készülő életpályamodell kialakításába lehet némi beleszólásuk.

A szolgálati nyugdíjjal kapcsolatos változásokról annyit lehet tudni, hogy az adóval csökkentett szolgálati járandóság (ami a szolgálati nyugdíj helyébe lép) nem lehet kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér 1,5-szeresénél. Emellett a korábbi tervekkel ellentétben most úgy tűnik, nem fagyasztanák be ennek a járandóságnak az összegét, hanem azt a mindenkori öregségi nyugdíjra vonatkozó mértékben növelnék. Azoknak a rendvédelmi dolgozóknak pedig, akikről minősítő határozat megállapította, hogy szolgálatteljesítés következtében lettek betegek vagy szenvedtek balesetet, valamint azoknak, akik ez év végéig betöltik az 57. életévüket, nem kellene adózniuk.

„Ennyi pénzért ki dolgozik?”

„Először arról volt szó, hogy eltörlik a már nyugdíjban lévők nyugdíját. Most annyiban puhult fel ez, hogy nem kötelező visszajönni a rendőrséghez, hanem a szolgálati nyugdíjas választhat: vagy a járadékot kapja vagy fizetést, ha visszamegy dolgozni. Ha a járadékot leadózza, akkor nem bántják, csak csökken a jövedelme, nagyjából 20-30 ezer forinttal. De ennyi pénzért ki fog egy hónapot dolgozni? Lehet, hogy lesz ilyen ember, de szerintem a 30 ezer szolgálati nyugdíjas közül csak elenyésző számban” – véli Pongó. A szakszervezeti vezető szerint a kormány a feketemunkába hajtja majd bele a jelenlegi szolgálati nyugdíjasokat, azaz végső soron csak rosszul jár. „Kevesen lesznek azok, akik a szolgálati járandóságukról lemondanak. Ahhoz bankelnöki fizetést kellene kapniuk” – teszi hozzá.

Ám a szolgálati nyugdíj eltörlése az aktív állományt sem hagyja hidegen, sőt: a szakszervezetek voltaképpen az ő szerzett jogaikért küzdenek – kevés eredménnyel. Állítják: a kormányzati intézkedés hatására sokan ott fogják hagyni a testületet. Pongó egy nem reprezentatív belső felmérésükre hivatkozva azt állítja: az állomány több mint fele hagyná ott a pályát, ha évek múlva sem javulna a helyzetük.

„Ha nem bírja a tempót, ki fog esni”

„Annak a korosztálynak, amelyik már 10-15 évet leszolgált a rendőrségen, ugyanúgy 65 évig kell dolgoznia, mint a civileknek, miközben az életét kockáztatja mindennap, az állampolgári jogaiban korlátozva van, bármikor berendelhetik” – indokolja Pongó Géza, szerinte miért igazságtalan a szolgálati nyugdíj eltörlése. Úgy látja, hogy miközben a kormányzat elvesz, olyan követelményeket támasztana a rendvédelmi dolgozókkal szemben, amit nem ellentételezne semmivel.

Az FRSZ első embere kifogásolja azt is, hogy az új életpályamodellbe örökös tanulásra kényszerítenék a rendvédelmi dolgozókat. „Egy rendőrnek gyakorlatilag 65 éves koráig különféle tanfolyamokat és modulokat kellene elvégeznie, hogy rendőr maradhasson” – közölte. Arra a felvetésünkre, hogy ezzel lényegében jól jár a munkavállaló, hiszen biztosított a folyamatos képzése, Pongó azzal érvelt, hogy egy 30 évet leszolgáló rendőrnek nincs olyan a fizikuma, hogy egy fizikai tesztet teljesíteni tudjon. „Egy 62 éves emberrel még nyomatni fogják a fekvőtámaszt. Ha nem bírja a tempót, ki fog esni” - summázta.

Kónya: rosszabb, mint volt

„A most kiszivárgott elképzelések jóval kedvezőtlenebbek, mint azok, amelyeket a tárgyalások alatt az asztalra tett a kormány. Pedig már azok is elfogadhatatlanok voltak” – ezt már Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDSZ) elnöke mondta lapunknak. Kónya példaként említette, hogy a korábbi tervekben már adóztatták volna a szolgálati nyugdíjat kiváltó juttatást, de nem korlátozták az egyéb jövedelmet. Ezzel szemben most húztak egy vonalat: a munkavégzésből származó éves bruttó jövedelem nem haladhatná meg a mindenkori minimálbér 18-szorosát. Ha meghaladja, akkor a tárgyév hátralévő időszakára meg kell szüntetni a szolgálati járandóság folyósítását.

Kónya szerint azért is visszalépés a mostani javaslat, mert nem biztosít átmenetet azon dolgozók számára, akiknek már rögzítették a nyugdíját – noha a már lezárult tárgyalásokon szó volt valamiféle átmenetről. „Rengeteg olyan kollégánk van, aki rendelkezik a 25 éves szolgálati jogviszonnyal, illetve vannak, akiknek 4-5 éve rögzítették a nyugdíját, mind összegében, mind abban, hogy az akkori jogszabályoknak megfelelően mehetnek el nyugdíjba. Ezt a szerzett jogot is elveszik” – közölte Kónya. Az FRDSZ vezetőjének az is szúrja a szemét, hogy a mostani tervek szerint jövő évtől a mindenkori legmagasabb adókulccsal kellene adózniuk azoknak, akik nem mennek vissza dolgozni, noha korábban 16 százalékos kulcsról volt még csak szó.

„Mi nem tekintjük lezártnak a szolgálati nyugdíj ügyét. Amíg nem fogadják el törvényként, küzdeni fogunk, hogy ennél jóval kedvezőbb feltételekkel fogadja el a parlament” – mondta Kónya Péter, hozzátéve: most a szeptember 29-ére tervezett, határozatlan idejű demonstrációs sorozatra készülnek. Az FRSZ vezetőjeként Pongó Géza már nem ennyire optimista nyugdíjügyben: „A nyugdíjban már nincsen tárgyalási lehetőség, innen a kormányzaté a felelősség. Amiről a jövőben tárgyalni tudunk, az az életpályamodell”.

Forrás: HVG

Vissza
2011.
július
25. 07:37

Adóprésben a szolgálati nyugdíjasok

Adóprésben a szolgálati nyugdíjasok A mindenkori legmagasabb adókulccsal adózna azoknak a szolgálati nyugdíjasoknak a járandósága, akik nem kívánnak visszatérni a munka világába - derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került konkrét törvénymódosítási javaslatból. Kivételt képeznének ez alól azok, akikről minősítő határozat megállapította, hogy szolgálatteljesítés következtében lettek betegek, vagy szenvedtek balesetet.
Tovább
2011.
július
20. 00:53

Így szabják át a katonanyugdíjat: élet a korkedvezmény eltörlése után

Így szabják át a katonanyugdíjat: élet a korkedvezmény eltörlése után A katonáknak sem kellene az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig dolgozniuk - derül ki a Honvédelmi Minisztérium honlapján közzétett stratégiából. Öt évvel korábban rendelkezési állományba vonulhatnának, és csak veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet vagy rendkívüli állapot kihirdetése esetén mozgósítanák őket. Tizenöt év tényleges szolgálati idő után 52 éves korukban választhatnák a könnyített szolgálatot.
Tovább
2011.
június
06. 07:49

Orbán: "Akkor is végigcsinálom, ha beköltöznek a hálószobámba"

Orbán: "Akkor is végigcsinálom, ha beköltöznek a hálószobámba" A rendvédelmi szakszervezetekkel való csütörtöki egyeztetése után a TV2 vasárnapi riportjában másodszorra is dezertőrnek nevezte a miniszterelnök a "füstbombákat dobáló, vízcsapokat törő" rendőröket és tűzoltókat. Orbán Viktor egyértelművé tette: mindenáron keresztülviszi a rendvédelmisek nyugdíjszabályait érintő változásokat.
Tovább
2011.
június
23. 19:08

Pintér: nem lesznek munkafelügyelők a nyugdíjas rendvédelmisek

Pintér: nem lesznek munkafelügyelők a nyugdíjas rendvédelmisek Senkit nem akarunk figyeltetni a nyugdíjas rendőrökkel - mondta Pintér Sándor csütörtökön egy budapesti sajtóbeszélgetésen; a belügyminisztert annak kapcsán kérdezték, hogy lapinformáció szerint a belügyi tárca által felügyelt közmunkaprogramok keretén belül a munkásokat nyugdíjas katonák és rendőrök felügyelnék.
Tovább
2011.
július
21. 10:55

Pintér: senkit sem fogunk erőszakkal közmunkára kényszeríteni

Pintér: senkit sem fogunk erőszakkal közmunkára kényszeríteni Senkit sem fognak erőszakkal közmunkára kényszeríteni, a közfoglalkoztatásban pedig nemcsak volt rendőröket és más hivatásosokat fognak alkalmazni szervezőkként, hanem civil köztisztviselőket is - mondta a Népszabadságnak Pintér Sándor belügyminiszter.
Tovább
2011.
július
18. 20:25

Új életpályamodell rendőröknek: elsősorban a lakhatást támogatják

Új életpályamodell rendőröknek: elsősorban a lakhatást támogatják Hónapok óta tart a kormány és a rendvédelmi dolgozók közötti huzavona, melynek egyik fő pontja a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése volt. Emellett azonban más követelések is akadtak a rendvédelmiek részéről, többek között egy új életpályamodell kidolgozása. Most megkapták.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART