2012.
január
25. 19:53

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet!

Címkék:
séta ősszel AZ Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye: Azzal, hogy a 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjas megérte 2012. január 1-jét, és nyugdíjasból a legjobb esetben rokkantsági ellátottá vált, egyúttal kikerült az ugyanaznap Alkotmányból Alaptörvénnyé változott legmagasabb szintű jogszabályunk nyugdíjasokra vonatkozó védelme alól is.

Ettől kezdve elgondolkodhat arról (ha korábban nem tette), hogy milyen neki mindeddig járó kedvezményről kell majd lemondania csak azért, mert ő még csak mondjuk 60 éves rokkant, és nem például egyébként egészséges 62 éves nyugdíjas. Tudja-e, hogy attól függetlenül, hogy erre még nem mindenhol jöttek rá, már nem vonatkoznak rá az alacsonyabb szintű törvények, vagy más szabályok által nyugdíjasoknak járó kedvezmények sem?

A fővárosban élő, múlt hónapban még rokkantnyugdíjas rokkantak kivételes helyzetbe kerültek, hiszen az országban elsőként értesülhettek róla, hogy milyen kizárólag nyugdíjasoknak járó kedvezményekről kell majd lemondaniuk. A BKV járatain a rokkant tavasztól már csak teljes áron utazhat, vagy gyalogolva nézi az elhúzó buszt, villamost most majd időjárástól függetlenül, tűző nyárban, ömlő őszi esőben, csikorgó téli hidegben egyaránt.

Jó, ha vigyáz, keveset mozog, mert ha nem bírja az időjárás szeszélyeit, nem biztos, hogy megéri az időben egyre távolodó öregségi nyugdíjas létet, és az azzal járó, éppen elvesztett, még elvesztendő, de máris nagyon visszavágyott kedvezményeket.

Ha a rokkantnyugdíjas eddig elment valahova havonta 5 alkalommal (vásárolni, orvoshoz, rokonához, barátjához, hivatalos ügyét elintézni mondjuk 1-1 esetben), majd hazament, átlagosan kb. 12 közlekedési eszköz igénybevétel után már megérte nyugdíjas bérletet vennie, és így már még ennél is többet tudott utazni.
Ezután csaknem háromszoros áron fog utazni, ha telik neki rá!

Ha nem telik, majd választ, hogy nem megy vásárolni, vagy orvoshoz, vagy rokonához, barátjához, hivatalos ügyét elintézni (havonta akár még egyszer sem). Vagy megy, de gyalog, mert ugye ő még csak mondjuk 60 éves rokkant, nem például egyébként egészséges 62 éves nyugdíjas.

Ha pedig majd egy eddigi rokkantnyugdíjas tájékozatlanul, szokása szerint megveszi a nyugdíjas szelvényt, és utazni fog vele, 16.000 Ft-os pótdíj fenyegeti. Ha nem tudja kifizetni (mert havi rokkantsági ellátmányát meggondolatlanul élelemre, gyógyszerre, közműdíjra és hasonló luxusfogyasztásra elpazarolta), majd utoléri a behajtás, a végrehajtás, vagy levonás a későbbi rokkantsági ellátásból
Ahogy kell, a törvény, az törvény!

Ha a rokkantnak mozira, színházra, unokáját állatkertbe vagy múzeumba vinni eddig sem volt pénze, csak örülhet, mert nem kell szembesülnie azzal a sokkhatással, ami nála kissé kevésbé szegény, de szintén súlyosan rokkant társait éri, ha majd szép sorban mindenhol, a korábban nekik is jó, nyugdíjasnak szóló jegy helyett már teljes árút kell venniük.
Mert a rokkant az rokkant!

Minden rendben?

Budapest, 2012-01-25

Pós Péter elnök
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)

Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

Forrás: MTI Országos Sajtószolgálat

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART