2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

Címkék:
rokkant parkoló kértya Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.

A munkanélküli ellátás 90 napra szűkítése már eddig is érvényben volt, mivel a teljes 9 hónapos ellátás csak annak járt, akinek hosszabb, több éves, egybefüggő munkaviszonya volt. A legtöbb ellátásban részesülő azonban csak rész-ellátásokra jogosult, mivel hosszabb-rövidebb munkaviszony után folyamatosan visszatért a rendszerbe. Tavaly a ténylegesen igénybe vett munkanélküli ellátás a legtöbb esetben éppen 90 napos volt - mondta Adler Judit, a GKI vezető kutatója.

Az, hogy 2013-ig a 300 ezer új, adófizető munkahely felét a közfoglalkoztatásban hozná létre a kormány, egyelőre, a részletek ismerete nélkül értelmezhetetlen bejelentés. Leginkább a finanszírozás kérdéses, mivel ha állami lenne, akkor jelentős költségvetési teherként jelenne meg, amire egyelőre nyilvánvalóan nincs pénz. Az egyelőre szintén nem világos, hogy ha a versenyszférával finanszíroztatná meg a közfoglalkoztatást a kormány, akkor azt hogyan kivitelezné. A legtöbb esetben ugyanis hátrányos munkapiaci csoportokba tartozó, képzetlen álláskeresőket foglalkoztatnak közmunkásként az önkormányzatok, vagy az állami vállalatok.

A 150 ezres szám egyébként is irreális. Az Orbán kormány által megszüntetett Út a munkához program esetében például, amikor is 120 milliárd forint költségvetési előirányzata volt a programnak, akkor napi 6 órás foglalkoztatás keretében havi átlagban 60 ezren dolgoztak közmunkásként. Az idei programban, amelyre mindössze 65 milliárd forintot szántak a büdzsében, túlnyomórészt 4 órában foglalkoztatják a munkavállalókat, és így havi átlagban 45 ezer embernek tudnak munkát adni - mondta Adler Judit.

A korhatár alatti rokkantnyugdíjasok teljes felülvizsgálatának ígérete pedig előrevetíti, hogy többségüket úgyis munkaképesnek találják majd. Ezzel csak az a probléma, hogy a 350 ezer korhatár alattiból bő 70 ezer 60 év fölötti, és további 155 ezren lehetnek az 55-60 közöttiek, akik pár év leforgása alatt egyébként is átkerülnének az öregségi nyugellátásba - mondta Adler Judit. Ez a hosszú ideje inaktív, koros és elavult tudású réteg várhatóan inkább a munkanélküliek és a közmunkások táborát növeli majd, mivel aligha lesz rá valós munkaerő-piaci kereslet. A 2000-res évek elején, amikor érdemi álláshely bővülés volt, a versenyszféra inkább szakképzett szlovák, ukrán, vagy román munkaerővel töltötte föl a létszámot, mintsem hogy az inaktívak akkor is népes táborából válogatott volna - emlékeztetett Adler Judit. Ha pedig az állam is csak korlátozott keretet tud biztosítani a közfoglalkoztatásra, akkor folytatódik az elszegényedésük, és várhatóan inkább feketén próbál munkát találni.

Erős presszió hatására nagyjából a rokkantnyugdíjasok 10 százaléka térhet vissza valóban a legális munkaerőpiacra, a többség inkább a feketemunkát választja majd - ha talál rá alkalmat. A számuk a pár éve megszigorított elbírálás miatt már egyébként sem növekszik, tavaly volt évek óta a legalacsonyabb az újonnan az ellátásba kerülők száma.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
február
25. 20:36

728 ezer rokkantnyugdíjasunk van

728 ezer rokkantnyugdíjasunk van Ma a Magyarországon élő 2,9 millió nyugdíjasnak körülbelül a negyede, 728 ezer ember kap rokkantsági nyugdíjat, ennek a mennyiségnek a 48 százaléka nem érte el a nyugdíjkorhatárt - tájékoztatott ma a kormányszóvivő egy, a Nemzetgazdasági Minisztérium által készített tanulmány alapján.
Tovább
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
2011.
március
24. 11:47

Rokkantak, özvegyek, árvák: így változtat a nyugdíjakon az új alkotmány

Rokkantak, özvegyek, árvák: így változtat a nyugdíjakon az új alkotmány Az új alkotmány-javaslat szövegének tervezete szerint fogyatékosság, özvegység, árvaság esetén "minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult" - írja a Népszava. A támogatás kifejezés - az ellátással szemben - rászorultsági kategória, aminek a szociális intézményrendszerben van a helye. Ez pedig azt jelenti, hogy megszűnhet vagy átalakulhat az özvegyi nyugdíj, az árvasági ellátás és a rokkantnyugdíj. A lap szerint arra lehet következtetni, hogy az új alaptörvény hatályba lépésétől rászorultsági alapon járnak majd ezek a pénzek.
Tovább
2011.
március
22. 08:17

Rokkantnyugdíjasok: állás is kellene a foglalkoztatáshoz

Rokkantnyugdíjasok: állás is kellene a foglalkoztatáshoz A kormány a tervek szerint százezer rokkantnyugdíjast szeretne visszaállítani a munkába: azokat, akik a nyugdíjaskort nem érték el, vagy kevésbé súlyos állapotúak.
Tovább
2011.
január
12. 09:51

Rokkantság és öröklés az új nyugdíjrendszerben

Rokkantság és öröklés az új nyugdíjrendszerben A társadalombiztosítási (tb) rendszerbe visszalépésre a jövőben kizárólag rokkantság esetén lesz lehetőségük azoknak, aki most a maradás mellett döntenek. Visszatérésükkor azonban csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt veszik figyelembe, ahogy öröklés esetén is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART