2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

Címkék:
Bukarest,törvényhozás Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.

A Gandul című napilap által szerdán ismertetett elemzés szerint 2007 és 2008 között 1,5 milliárd euró hiány keletkezett a nyugdíjalapban az öregségi juttatások többszöri emelése miatt. A jelentés emlékeztet arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint 2025-ig a hiány 4 milliárd euróra nő, ha a kormány nem változtat a helyzeten.

A jelentés szerint tavaly a kifizetett állami nyugdíjak értéke Romániában elérte a 39 milliárd eurót, a bruttó hazai termék (GDP) 8 százalékát. A román munkaügyi minisztérium szóvivője a lapnak elmondta, hogy amennyiben semmi nem változik, 2025-ben a nyugdíjalap 6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt okozhat.

Az elemzés szerint a román kormánynak a jelenlegi 19 százalékról 22 százalékra kellene emelnie az áfát, ugyancsak növelnie kellene az egységes adókulcsot (ami a személyi jövedelemadóra és a társasági adóra egyaránt vonatkozik) a jelenlegi 16 százalékról 25 százalékra. Az elemzők szerint mélyreható nyugdíjreform nélkül csak így pótolható a nyugdíjalapban keletkezett hiány.

A nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó jogszabály tervezetét a román kormány már elfogadta, az most a parlament asztalán van, de a tervezett módosítások máris számos vitát váltottak ki. A kormány egyebek között megszüntetné a kiemelt nyugdíjakat, megszigorítaná a rokkantnyugdíjaztatás feltételeit, a nők esetében pedig 65 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. Ez utóbbi intézkedés csak 2030-tól lépne érvénybe.

Forrás: privátbankár.hu

 

Vissza
2010.
január
01. 16:47

"A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában

 "A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában Augusztusig, azaz az idei tanév végéig még minden tanügyi dolgozó megtartja az állását, utána viszont a közoktatásban finanszírozott állások száma 321 ezerről 306 ezerre csökken - döntötte el a román kormány.
Tovább
2009.
november
14. 07:46

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.
Tovább
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART