2013.
január
06. 11:35

A spanyol kormány is rátenyerelt a nyugdíjkasszára

Címkék:
Mariano Rajoy Spanyolország pénzeszközök hiányában kifosztotta a társadalombiztosítás tartalékalapjait - írta a The Wall Street Journal pénteken.

Szinte anélkül, hogy a nyilvánosság észrevette volna, a kormány a tb tartalékából felvásárolta saját, egyre kockázatosabb államadósság-papírjait, és a pénz egy részét azonnal esedékes kifizetésekre használta fel - olvasható az amerikai üzleti újság honlapján.

Időközben a kassza szinte teljesen kiapadt, az alapok eredetileg 65 milliárd eurós vagyonának legalább 90 százalékát a spanyol adósság finanszírozására használták fel. Jóllehet eddig nyilvánosan senki sem emelt kifogást, kezdenek kétségek támadni, hogy a tartalékalap meg tud-e felelni feladatának - annak, hogy szavatolja a jövőbeni nyugdíjkifizetéseket.

Az a néhány független pénzügyi elemző, akinek rálátása van az alapra, rendkívül nyugtalan: azt mondják, hogy a spanyol kormánynak rövidesen meg lesz kötve a keze. A helyzet újabb egy évi recesszióval és fájdalmas megszorításokkal fenyeget, és a tartalékalappal rövidesen kiürül egy további pénzforrás. Mariano Rajoy spanyol kormányfő arra kényszerülhet, hogy még ebben az évben az Európai Unió mentőalapjánál kopogtasson pénzügyi segítségért.

Forrás:hir6.hu/ MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART